Okregi i trojtkat prostokatny
Maturzysta: W trójkąt prostokątny wpisany jest okrąg o promieniu r. Promień okręgu stycznego do
przeciwprostokątnej
I przedłużenia przyprostokatnych jest równy R(R>r).wyznacz długość przeciwprostokatnej trójkąta
5 paź 10:50
Mila:
Jeśli masz odpowiedź to napisz. ( może mam pomyłki w obliczeniach?)
Zaraz zrobię odpowiedni rysunek i wpiszę rozwiązanie.
5 paź 21:21
Mila:

Okrąg dopisany ma promień R.
Okrąg wpisany w Δ ma promień r.
|AB|=c
1)
a+b=2r+c
|AM|=|AK|
R=b+|AM|=b+|AK|
R=a+|BN|=a+|BK|
2R=a+b+|AK|+|BK|⇔
2R=a+b+c
2R=(2r+c)+c
c=R−r
===========
5 paź 21:31
Saizou :
6 paź 22:13
Eta:
6 paź 22:13
Mila:

dziękuję.
6 paź 22:28
Maturzysta: Dziękuję bardzo za pomoc!
8 paź 15:52