Problem z zadaniami
Scq: Witam, mam problem z pewnymi zadaniami mógłby mi ktoś to rozwiązać zarazem wytłumaczyć tak
żebym wiedział co i jak. Z góry dziękuje
1. Oblicz
a) 2Log3 − 127 − Log2 32=
b) Log1 przez 9 9 =
2. Zapisz w postaci jednego logarytmu (jeśli mozna, to oblicz)
a) 6Log7 2 − 3Log7 4 =
b) 2 − 3Log1 przez 2 58 =
3. Wiedząc że dany na rysunku wykres funkcji powstał z przesunięcia wykresu funkcji f(x) oraz
że
p i g są liczbami całkowitymi zapisz wzór funkcji
a) f(x) = 2x
b) f(x) = Log1 przez 9 x
30 wrz 22:46
Scq: Pierwsze zadanie podpunkt a ma wyglądać tak
a) 2Log3 (1 przez 27) − Log2 32=
30 wrz 22:49
BAI PING TING: nr 1) b)
Zadanie nr 2 a) w pamieci
log
71=0
a robisz to tak
| | 64 | |
log726−log743= log7 |
| = log71=0 |
| | 64 | |
30 wrz 22:56
BAI PING TING: zadanie nr 1 a)
| | 1 | |
2log3 |
| −log232= 2*(−3)−5= |
| | 27 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log3 |
| = −3 bo 3−3= |
| = |
| |
| | 27 | | 33 | | 27 | |
log
232= 5 bo 2
5=32
lub tak np log
232= log
216+log
22= 4+1=5
=========================================
to wszystko masz dzialania na potegach i definicja logarytmu
30 wrz 23:00
BAI PING TING: Zadanie nr 2 b)
| | 1 | |
2= 2log1/2 |
| zgadza sie ? |
| | 2 | |
nasza wyrazenie bedzie mialo taka postac
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
2log0,5 |
| −3log0,5} |
| = log0,5( |
| )2−log0,5( |
| )3 |
| | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 125 | | 1 | | 512 | | 128 | |
= log0,5} |
| −log0,5 |
| = log0,5 |
| * |
| =log0,5 |
| |
| | 4 | | 512 | | 4 | | 125 | | 125 | |
30 wrz 23:07
30 wrz 23:12
Scq: Zadanie nr 2
b) ma wygladać tak
2−3Logna dole 1/2 i normalnie już 58
Czyli jest 2 stojąca liczba bez niczego i dopiero po niej − 3Log na dole 1 przez 2 i nomrlanie
już 58
30 wrz 23:14
BAI PING TING: | | 1 | |
Ale nie zaprzeczysz ze |
| = 0,5 (tak mi bylo pisac wygodniej |
| | 2 | |
30 wrz 23:19
Scq: W sumie racja, lepiej czuję się tak na ułamkach, ale dobra
Dziękuję za pomoc
30 wrz 23:21
BAI PING TING:
log
0,50,5=1 tak ?
| | 1 | |
wiec 2= 2*log0,50,5 = log0,50,52 = log0,50,25= log0,5 |
| |
| | 4 | |
wzory i potegowanie
30 wrz 23:22