Rozwiąż równanie kwadratowe
Wrzosti: Cześć. potrzebuję się upewnić.
Równanie kwadratowe.
3(x+2)2−2(x−2)(x+3)=8
24 wrz 16:02
BAI PING TING: Wpisz do wolframa i po klopocie .
24 wrz 16:14
xyz: Tak. To jest równanie kwadratowe
Upewniłaś się?
24 wrz 16:14
BAI PING TING: x=−8 lub x=−2
24 wrz 16:17
ABC:
poprawnie obliczone małolat
24 wrz 16:19
Wrzosti: Nie upewniłem się. Chodziło mi o obliczenie
24 wrz 16:23
24 wrz 16:24
BAI PING TING: Podalem ci wynik jesli taki masz to jest OK jesli nie to szukaj u siebie bledu .
24 wrz 16:26
Wrzosti: Zgadza się ale nie wiem skąd się wzieło 10x podczas obliczania:
x2 + 10x+16=0.
24 wrz 16:32
ICSP: 12x ze wzoru na kwadrat sumy
−2x z wymnożenia
Po dodaniu dostajesz 10x
24 wrz 16:34
Wrzosti: Dzięki
24 wrz 16:35
BAI PING TING: 3(x2+4x+4)−2(x2+3x−2x−6)=8
3x2+12x+12−2x2−6x+4x+12=8
x2+10x+16=0
=============================
24 wrz 16:37
ABC:

małolat w tym drugim wątku to co napisał piotr zaraz na górze w/g mnie jest najlepsze i
najszybsze jako dowód
24 wrz 16:43
BAI PING TING: Tak .Tez tak mysle
Chcialem to zrobic wedlug tego co podales mi niedawno i tak teraz sie zastanawiam ze n musi
byc rowne n=3k+2 a wtedy n+1 bedzie rowne n+1=3k
i podsatwic do wzoru liczby
24 wrz 16:47