Dowod
BAI PING TING: Udowodnij, ze dla dowolnej liczby calkowitej n liczba
n3+3n2+5n+3 jest podzielna przez 3
Pytanie do tego
Musze tutaj rozpatrzyc przypadki n=3k,n=3k+1 i n=3k+2?
24 wrz 09:27
piotr: n3+3n2+5n+3 = n(n+1)(n+2) + 3(n+1)
24 wrz 09:38
Jerzy:
Witaj

= n
3 + 5n + 3n
2 + 3 = n
3 − n + 6n +3(n
2 + 1) = n(n
2 − 1) + 6n + 3(n
2 + 1) =
= (n − 1)n(n + 1) + 6n +3(n
2 + 1)
i jak widać każdy z trzech iloczynów jest podzielny przez 3.
24 wrz 09:46
BAI PING TING: OK piotr
n3+3n2+5n+3
W(−1)=0
(n3+3n2+5n+3)/(n+1)= (n+1)(n2+2n+3)= n+1(n2+2n)+3*(n+1)= (n+1)((n(n+2))+3(n+1)=
n(n+1)(n+2)+3(n+1)
Teraz pytanie
Zeby liczba postaci
L=(n+1)(n2+2n+3) byla podzielna przez 3 to n+1 musi byc postaci 3k+2 a n bedzie miala
postac n= 3k+1
sumujac
n=3k+1
n+1= 3k+2
Teraz (3k+2)[(3k+1)2+2(3k+1)+3]= i to uporzadkowac
24 wrz 09:58
BAI PING TING: Witaj
Jerzy 
Zastosowales inny rozklad
Nie ukrywam mam z tym klopot (za malo zrobionych takich zadan )
24 wrz 10:00
Jerzy:
Dużo prostszy jest rozkład piotra
24 wrz 10:02
BAI PING TING: Zle napisalem
n musi byc postaci n=3k+2 bo n+1 bedzie podzielne przez 3
Dobrze ze nie wpisalem tego do zeszytu
24 wrz 10:02
piotr: (3k+2)[(3k+1)2+2(3k+1)+3] = 3 (3 k + 2) (3 k2 + 4 k + 2)
24 wrz 10:08
BAI PING TING: dzieki
24 wrz 10:15