Kula opisana na stożku
Janek: Cześć, prosiłbym o pomoc z tym zadanie: Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola
powierzchni kuli opisanej na tym stożku wynosi 3:8. Znajdź kąt rozwarcia tego stożka.
Próbowałem z tw. sinusów ale i tak utknąłem dlatego byłbym bardzo wdzięczny za rozwiązanie z
wytłumaczeniem. (Wynik to 60stp. lub ok. 81stp.)
13 wrz 21:34
13 wrz 22:31
Eta:

Jeden ze sposobów
| | r | | r | |
w ΔODS : |
| =cos(α/2) w ΔCBO : |
| =sinα |
| | R | | R | |
i mamy równanie:
sinα*cos(α/2)=3/4
rozwiąż to równanie .......
otrzymasz
| | √13−1 | |
sin(α/2)=0,5 ⇒ α/2=30o v sin(α/2)= |
| ≈ 0.6514⇒ α/2≈40o30' |
| | 4 | |
odp: α=60
o v α≈81
o
=================
13 wrz 23:12
Janek: Dziękuję bardzo!
14 wrz 09:26