Wykaż
.....: Wykaż że loga2b=loga24b2 dla a>0, a≠1 i b>0
12 wrz 11:09
12 wrz 11:45
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
P = |
| loga(2b)2 = 2* |
| loga2b= loga2b = L |
| | 2 | | 2 | |
12 wrz 11:45
ICSP: Zacznij od prawej strony i zmień podstawę z a2 na a.
4b2 = (2b)2
12 wrz 11:45
.....: Dziękuję za pomoc😍
12 wrz 12:58
Karol: A dlaczego z kwadratu w podstawie logarytmu robi się 12 przed logarytmem?
12 wrz 14:54
Jerzy:
Twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu.
| | logab | | logab | | 1 | |
loga2b = |
| = |
| = |
| logab |
| | logaa2 | | 2logaa | | 2 | |
12 wrz 15:21