Wyznacz m wiedząc, że wykres funkcji liniowej g jest równoległy do wykresu
marcinmat:
Wyznacz m wiedząc, że wykres funkcji liniowej g jest równoległy do wykresu funkcji liniowej f,
jeśli:
e) f(x) = 4−(2m+√2)x i g(x) = (√2m +2)x+8
proszę z dokładnym wytłumaczeniem!
10 wrz 20:37
Jerzy:
Jeśli proste są równoległe,to współczynniki przy x są równe.
10 wrz 20:42
10 wrz 20:58
marcinmat: ominałem parę lekcji i prosiłbym o dokladniejsze wytłumaczenie!
10 wrz 22:49
V: wagary w pierwszym tygodniu szkoły

10 wrz 22:53
Mila:

Funkcja liniowa ma wzór: y=a*x+b
a− współczynnik kierunkowy
1)
f(x) = 4−(2m+√2)x i g(x) = (√2m +2)x+8
f(x)=−(2m+
√2)*x+4, a
1=−(2m+
√2)
g(x)=(
√2m+2)*x+8, a
2=
√2*m+2
Proste równoległe mają jednakowe wsp. kierunkowe; np. y=2x+1, y=2x−3,y=2x+3
wykresy tych funkcji są prostymi równoległymi
2) Zatem wracając do Twojego zadania:
−(2m+
√2)=
√2*m+2
−2m−
√2−
√2m=2
−2m−
√2m=2+
√2
m*(−2−
√2)=2+
√2
m=−1
Sprawdzamy:
a
1=−(2*(−1)+
√2)=−(−2+
√2)=2−
√2
a
2=
√2*(−1)+2=2−
√2
zgadza się.
==============
10 wrz 23:02
marcinmat: @V to raczej było w zeszłym roku
10 wrz 23:30