Oblicz X
Asia: Oblicz X, jeśli :
3√25*5−12
____________ = (15)2*(14√25)2
(6√25)2*2√5*x
↑ to całe po prawej stronie to ułamek, tylko nie umiałam zrobić profesjonalnej kreski ulamkowej
i zrobiłam po swojemu. Mam nadzieję że wszystko widać
4 wrz 18:09
4 wrz 18:15
Asia: Dziękuję, to próbuję dalej
4 wrz 18:16
ola: też to mam,nowy temat czy mógłby ktoś coś więcej pomóc bo nie umiem tego wogóle rozgryzc
4 wrz 18:50
ola: proszę bardzo chociaż coś naprowadzić

?
4 wrz 18:55
Asia: Ja właśnie też.. siedzę z tym 40 minut ale dalej nie ogarnęłam co dalej.. ciągle jakieś dziwne
liczby wychodzą, nie umiem..
4 wrz 18:55
Eta:
x=25
4 wrz 18:58
ola: tylko jak to wyliczyć?
4 wrz 18:59
Asia: Eta, ale jak to rozwiązać żeby otrzymać taki wynik?
4 wrz 18:59
ola: bardzo chciałabym do tego dojśc ,czy mozna prośić o jakąś pomoc w obliczeniach?
4 wrz 19:00
4 wrz 19:00
ola: Piotr ,dostalismy to dzisiaj a jutro kartkówka juz ,a ja tego wogóle nie umiem .Gdybym widziała
w jaki sposób to wyliczyć to bardzo by mi to pomogło?Ciężki temat dla mnie
4 wrz 19:04
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P=( |
| * |
| )2= |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | √5 | | 25 | | 5 | | 125 | |
Lewa strona :
Licznik : 5
2/3*5
−1/2=5
1/6
Mianownik: 5
2/3*5
1/2x = 5
7/6x
| | 51/6*5−7/6 | | 5−1 | | 1 | |
L= |
| = |
| = |
| |
| | x | | x | | 5x | |
5x=125
x=25
4 wrz 19:05
Piotr:
hmm. chce Ci pomoc ale nie wiem w jaki sposob tego dokonac. po kolei wszystko rozpisywac ?
gdy wszystko zamienisz na 5coś tam to w koncu wyjdzie coś bardzo banalnego, w stylu 52 = x
4 wrz 19:07
Piotr:
heh
4 wrz 19:08