planimetria
guest: Wykaż, że w dowolnym trójkącie ABC zachodzi następująca zależność między długością boków
| | a2−b2 | | sin(α−β) | |
a, b, c, a miarami kątów α, β, γ, : |
| = |
| |
| | c2 | | sinγ | |
z góry dzięki za pomoc
3 wrz 22:51
3 wrz 23:05
jc: a = 2R sin α, itd. R= promień okręgu opisanego.
(a2−b2)/c2 = (sin2α − sin2β)/sin2γ
sin γ= sin(α+β)
Równość z zadania jest równoważna równości
sin2α − sin2β = sin(α+β)sin(α−β)
Prawa strona = sin2α cos2β − sin2β cos2α = sin2α − sin2β = Lewa strona
3 wrz 23:07
Eta:
3 wrz 23:08
Mila:

α+β+γ=π
Z tw. sinusów:
Analogicznie :
b=2Rsinβ, c=2R sinγ
| | a2−b2 | | 4R2sin2α−4R2 sin2β | | sin2α−sin2β | |
L= |
| = |
| = |
| = |
| | c2 | | 4R2 sin2γ | | sin2γ | |
=
| | (sinα−sinβ)*(sinα+sinβ) | |
= |
| = |
| | sin2γ | |
| | | | α+β | | α−β | | α+β | | α−β | | 2cos |
| *sin |
| *2*sin |
| *cos |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| = |
| | sin2γ | |
| | sin(α+β)*sin(α−β) | | sin(α−β) | |
= |
| = |
| =P |
| | sin2γ | | sinγ | |
[sinγ=sin(π−(α+β))=sin(α+β)]
====================
3 wrz 23:14
jc:
sin(α+β)=sin α cos β + sin β cos α
sin(α−β)=sin α cos β − sin β cos α
sin(α+β) sin(α−β) = sin2α cos2β − sin2β cos2
=sin2α (1− sin2β) − sin2β (1−sin2α) =sin2α − sin2β
3 wrz 23:22
Eta:
A czym to się różni od poprzednich ?
3 wrz 23:22
jc: Wzory na funkcje sumy wydają się bardziej podstawowe niż wzory na różnice funkcji.
Pamiętam tylko te pierwsze.
3 wrz 23:31
Eta:
Moje pytanie było skierowane do
Mili
Często się zastanawiam,że jej się tak chce bez potrzeby dublować rozwiązania
3 wrz 23:34
3 wrz 23:35
Mila:
Zaczęłam pisać, gdy nie było żadnego wpisu, tak trudno to zrozumieć?
3 wrz 23:36
jc: Tak, jak ja. Pisząc nie widzimy nowych wpisów.
3 wrz 23:43