Wpisz prostokąt między wykres funkcji a oś x.
Zbyszko: Cześć,
Mam problem z zadaniem z optymalizacji.
Wpisać prostokąt między wykres funkcji f=−(3x
2−2x−6) oraz oś x. Jakie wartości z zakresu od −3
do 3,33 (−3<x<3,33) dadzą nam maksymalną powierzchnię prostokąta?
Co prawda znalazłem podobne na forum i postępując analogicznie otrzymałem wynik (~−30.192),
jednak wykraczał on znacznie poza dziedzinę.
Link do podobnego zadania:
https://matematykaszkolna.pl/forum/294439.html
3 wrz 21:13
Blee:
To może pokaż nam swoje obliczenia.
Sprawdzimy, poprawimy, naprowadzimy.
3 wrz 21:15
Zbyszko: Przepisawszy całe rozwiązanie właśnie się zorientowałem, że zamiast X podstawiłe P''(X)...
Także chyba jednak wynik poprawny ^^
3 wrz 21:28
PW: Może się przydać na maturze:
także = 'również'
tak że = 'wobec tego', 'a więc'
3 wrz 22:11
3 wrz 22:14
PW: Starzy nauczyciele nie mogą się jednak powstrzymać, tak że jest jakaś nadzieja.
3 wrz 22:17
Eta:
3 wrz 22:21