Prosiłbym o jakieś wskazówki jak wykonać zadanie.
Sev: W figurę ograniczoną parabolą o równaniu γ= −x2−6x+27 i osią odciętych wpisano prostokąt o
najwiekszym polu.Oblicz to pole.
31 maj 13:19
Janek191:
A = (x , − x
2 − 6 x + 27 )
P = 2*(x − p)*y = 2*( x + 3)*(− x
2 − 6 x +27) = −2 x
3 − 12 x
2 + 54 x − 6 x
2 − 36 x +162
P( x) = − 2 x
3 − 18 x
2 + 18 x + 162
więc
P'(x) = − 6 x
2 − 36 x + 18 = − 6*( x
2 + 6 x − 3) = 0 ⇔ x
2 + 6 x − 3 = 0
Δ = 36 − 4*1*(−3) = 36 + 12 = 48 = 16*3
√Δ = 4
√3
| | − 6 + 4√3 | |
x = |
| = − 3 + 2√3 |
| | 2 | |
lub x = − 3 − 2
√3
P''(x) = − 12 x − 36
więc
P''( − 3 + 2
√3) = 36 − 24
√3 − 36 < 0
więc funkcja P osiąga maksimum
Wtedy pole prostokąta jest równe
P = P( − 3 + 2
√3 ) = ...
31 maj 15:47
Sev: Dzięki za rozwiązanie zadania ale ja nie chciałem gotowca bo w ten sposób nie rozumie np. jak
wyznaczyłeś sb to małe "p" skąd te liczby 6/−2 ? Jeszcze nwm skąd a raczej z jakiego wzoru
jest to P=2*(x − p)*y samo liczenie jasne i łatwe...
Jeszcze mam wątpliwość tak jak napisałeś P = P( − 3 + 2√3 ) = podstawiam pod P ( − 2 x3 − 18
x2 + 18 x + 162 ) i zeby wyszło pole prostokąta trzeba to obliczyć lecz jak widze mój wynik
to ani troche się nie powiela z wynikiem w książce mianowicie 96√3
W każdym razie dzięki za poświęcony czas.
31 maj 17:00
31 maj 17:03
Janek191:
2*( x + 3) = 2*( − 3 + 2√3 + 3) = 4√3
y = − ( − 3 + 2√3)2 − 6*( − 3 + 2√3) + 27 =
= − ( 9 − 12 √3 + 12) + 18 − 12√3 + 27 =
= − 21 + 12 √3 + 45 − 12√3 = 24
Pole
P = 4√3*24 = 96√3
==================
31 maj 17:08
Janek191:

p = − 3
A = ( x, y) = (x , − x
2 − 6 x + 27 )
Pole prostokąta obliczamy mnożąc jego szerokość przez długość

Szerokość
2 d = 2 *( x − p) = 2*( x + 3)
Długość ( wysokość ): y
Zatem pole prostokąta
P = 2*( x + 3)*y = 2*( x + 3)*( − x
2 − 6 x + 27 ) = ...
31 maj 17:15
PW: Bardziej zrozumiałe rozważania o prostokącie oraz łatwiejsze rachunki będą, gdy zastosujemy
przesunięcie wykresu. Funkcja f(x) = −x2−6x+27 = − (x+9)(x−3) ma wykres będący parabolą o
miejscach zerowych −9 oraz 3. Po przesunięciu o wektor [3, 0] otrzymamy przystającą parabolę
będącą wykresem funkcji
h(x) = − (x+6)(x−6).
Szukany prostokąt ma pole takie samo jak prostokąt o maksymalnym polu ograniczony wykresem h(x)
i osią OX. Z uwagi na symetrię wykresu względem osi OY widać, że podstawą prostokąta musi być
odcinek o podstawie [−x0, x0] na osi OX, mający długość 2x0. Wysokość prostokąta jest równa
h(x0), zatem pole P opisuje funkcja
P(x) = −2x·(x+6)(x−6) = − 2x3 − 72x, x∊(0, 6).
Pochodna P'(x) jest określona wzorem
P'(x) = − 6x2 − 72, x∊(0, 6).
Łatwo wyznaczamy punkt, w którym P'(x) zeruje się i wokół którego odpowiednio zmienia znak, a
więc P(x) osiąga maksimum − jest to x0 = √12 = 2√3.
Wobec tego Pmax = P(x0) = P(2√3) = − 2·2√3((2√3)2 − 36) = 4√3·24 = 96√3.
31 maj 18:18
janek191:
3 wrz 21:30