oblicz
gregoriev: 1. oblicz pole całkowite sześcianu którego przekątna ma długość 8√3
2. oblicz pole całkowite i objętość prostopadłościanu którego wysokość wynosi 11 cm a krawędzie
podstawy są odpowiednio o 5 cm i o 7 cm krótsze
3. jaka powstanie bryła przez obrót prostokąta o bokach a=6cm i b=12cm wokół prostej
zawierającej krótszy bok
4. jaka powstanie bryła przez obrót trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych a=6cm i b−8cm
wokół prostej zawierającej najkrótszy bok
5. trójkąt równoboczny o boku 10cm obraca się wokół prostej przechodzącej przez jego wysokość.
oblicz objętość i pole całkowite powstałej bryły
6. wysokość walca ma długość 8 cm. oblicz objętość i pole całkowite jeżeli przekątna przekroju
osiowego d=10cm
22 lip 14:34
22 lip 15:55
gregoriev: acha jak nawet kolega ma trudności z wytłumaczeniem to faktycznie sam sobie poradzę (y)
22 lip 18:42
Mila:

W której klasie jesteś?
d=8
√3
1) P
c=6*a
2
2)
W ΔABD: z tw. Pitagorasa p
2=a
2+a
2
p
2=2a
2
W ΔBDD
1:
d
2=p
2+a
2=2a
2+a
2⇔
(8
√3)
2=3a
2
64*3=3*a
2
a
2=64
3) P
c=6*64=384
=============
II sposób
Korzystasz z gotowego wzoru na długość przekątnej sześcianu o krawędzi a.
d=a
√3
d=8
√3
a
√3=8
√3
a=8
P
c=6*8
2=6*64=384
===============
22 lip 20:37
Mila:

2)
Oblicz pole całkowite i objętość prostopadłościanu którego wysokość wynosi 11 cm a krawędzie
podstawy są odpowiednio o 5 cm i o 7 cm krótsze
a=11−5=6
b=11−7=4
V=a*b*c
P
c=2*a*b+2*a*c+2*b*c
dokończ sam
22 lip 20:41
janek191:
z.3
Powstanie walec o promieniu r = 12 cm i wysokości h = 6 cm.
23 lip 13:04
janek191:
z.4
Powstanie stożek o promieniu podstawy r = 8 cm i wysokości h = 6 cm.
23 lip 13:06
Jerzy:
23 lip 22:55
Eta:
23 lip 23:21
gregoriev: dzięki tym co pomogli
24 lip 10:32
daras: raczej co odwalili za ciebie cały proces myślowy
niestety odbije się na twoim zdrowiu i osiągnięciach w dalszym życiu
24 lip 13:36
gregoriev: po to istnieje forum aby coś wyjasnic. ciekawe czy ty taki mądry jesteś tylko w sieci
25 lip 13:16
Jerzy:
Jak byś zabrał się za zad. 5) ?
25 lip 13:41
Eta:

zad.5/
Bryłą jest stożek o wymiarach: l=10 , r=5 , H=5
√3
| | 1 | |
V= |
| πr2*H =................... |
| | 3 | |
P
c= πr(r+l)=...........
dokończ .... i po ptokach
25 lip 14:49
daras:
@
gregoriew przecież ty nic nie chcesz wyjaśnić tylko ordynarnie wklepujesz litanię zadań,
które inni mają ci rozwiązać nawet nie pofatygowałeś się żeby zastosować jakiś wzór z
podstawówki i przedstawić własny proces myślowy

nie mówiąc już o zwyczajowym " proszę czy dziękuję"
ja nazywam to odwalaniem roboty za kogoś i dziwię się, że ciągle znajdują się naiwni, którzy to
robią pewnie się nudzą w wakacje

ale dla mnie to jest oburzające i naganne z punktu
widzenia dydaktycznego
26 lip 08:57