równania rózniczkowe
study9: Rozwiązać równania różniczkowe:
b. y'+y=x
ps. jakie to są typu równań?
27 cze 09:12
27 cze 09:36
study9: a. dochodze do momentu y2=−2x2+c1 i co dalej?
27 cze 09:46
wredulus_pospolitus:
a)
y2 = c1 − 2x2
y = ± √c1 − 2x2 co można zapisać również w postaci: y = ±√2*√c2 − x2
27 cze 09:59
piotr: no to spierwiastkuj
27 cze 09:59
study9: i co dalej? bardzo prosze o rozw
27 cze 10:04
wredulus_pospolitus:
i to koniec masz postać dwóch rodzin funkcji spełniających to równanie
27 cze 10:04
study9: a jak bedzie b ?
27 cze 10:09
Jerzy:
Klasycznie:
y = C*e−x
Uzmienniasz stałą:
y = C(x)*e−x
y' = C'*e−x − C*e−x
Wstawiasz do rownania:
C'*e−x − C*e−x + C*e−x = x
C'e−x = x
C' = xex
C =∫xex = xex − ex = ex(x − 1)
y = ex(x − 1)*ex = x − 1
Rozwiązanie: y = x − 1 + C
27 cze 10:26
Jerzy:
Przedostatnia linijka miało być: y = ex(x−1)*e−x = x − 1
27 cze 10:27
Jerzy:
Albo prościej ( jak pokazał @wredulus )
(exy)' = xex
exy = ∫xexdx = xex − ex = ex(x − 1)
Zatem: y = x − 1 + C
27 cze 10:44
Jerzy:
Co do a) , nie jest to równanie analogiczne, chociaż pierwsza część rozwiazania stanowi
rozwiazanie tego równania ( zmienne rozdzielone )
dyy = −2xdx
y
2 = C − 2x
2
27 cze 10:53
Jerzy:
C − 2x2 pod pierwiastkiem oczywiście.
27 cze 10:55
Bleee:
Jerzy... Uwaga do (b)
exy = ex(x−1) + C
y = x−1 + ce−x
27 cze 14:51
Mariusz:
a)
b)
y'+y=x
a)
Równanie o zmiennych rozdzielonych
2yy'=4x
y
2=2x
2+C
y
2−2x
2=C
b)
y'+y=x
To jest równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu
ale podstawieniem można sprowadzić do równania o rozdzielonych zmiennych
y'+y=x
y'=x−y
u=x−y
ln|1−u|=−x+C
1
1−u=C
2e
−x
1−C
2e
−x=u
x−y=1−C
2e
−x
x−1+C
2e
−x=y
y=x−1+Ce
−x
27 cze 18:06
Jerzy:
Racja Artur, miało być: y = x − 1 + Ce
−x
27 cze 18:25
Jerzy:
No i funkcja y = x − 1 + C , którą podałem spełnia równanie dla C = 0
27 cze 18:35