Pochodna
Jakub99: Rozwiąż równanie różniczkowe y'−2y/x=e−1/x
Z góry dziękuję za pomoc.
27 cze 00:44
Mariusz:
Równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu
y'−2y/x=e
−1/x
Rozdzielasz zmienne w równaniu jednorodnym
ln|y|=2ln|x|+C
1
y=C
2x
2
y(x)=C(x)x
2
a następnie uzmienniasz stałą
C'(x)x
2+2xC(x)−2C(x)x=e
−1/x
C'(x)x
2=e
−1/x
C(x)=e
−1/x+C
3
y(x)=x
2e
−1/x+Cx
2
y'−2y/x=e
−1/x
Możesz też poszukać takiej funkcji aby po przemożeniu przez nią równania
lewa strona przybrała postać pochodnej iloczynu jednak ten sposób nie uogólnia się
27 cze 06:31
jc: Funkcja taka została już znaleziona, taki sam rachunek, który doprowadził do równości y=C2x2.
(y/x2)' = y'/x2 − 2y/x3 = (y'−2y/x)/x2 = (1/x2)e−1/x = (e−1/x)'
y/x2=C + e−1/x
W prostych przypadkach, a w zadaniach na ogół mamy proste przypadki,
rozwiązanie opiera się na zauważeniu, że coś jest pochodną czegoś innego.
Oczywiście warto znać ogólne metody, ale jak widać, z czym mamy do czynienia,
nie warto ich stosować. Uwaga dotyczy wszelkich równań, choćby równania kwadratowego.
27 cze 07:43