równanie z ciągiem
jadwigas: rozwiąż równnie , gdize lewa strona jest sumą szeregu geometrycznego
14 cze 23:22
wredulus_pospolitus:
Skoro masz podane, że lewa strona jest sumą szeregu geometrycznego, to jakie uzyskujesz dzięki
temu informacje
14 cze 23:46
wredulus_pospolitus:
podpowiem Ci ... przynajmniej 4 (istotne) informacje uzyskujesz, postaraj się je tutaj wypisać
14 cze 23:46
6latek: 3) |q|<1 (rozwiazujesz ta nierownosc ) albo mozesz zapisac sobie to tak
−1<q<1 i rozwiazujesz sobie ten uklad nierownosci (wyjdzie to samo )
podstawiasz swoje dane i dzialasz
5) potem rozwiazujesz rownanie S=x (pamietajac o warunkach)
6) I po bólu..
15 cze 08:36
jadwigas: a dlaczego q = a2\a1= 1x−1
u mnie wyszło x−1
15 cze 10:06
jadwigas: bo jak zrozumiałam to treba pozielić a2 przez a1,
15 cze 10:15
jadwigas: | | 1 | | 1 | | 1 | | (x−1)2 | | x−1 | |
a2/a1 = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| = x−1 |
| | x−1 | | (x−1)2 | | x−1 | | 1 | | 1 | |
15 cze 10:27
jadwigas: jest tu ktoś?
15 cze 10:28
jc: A co to jest a1 i a2?
| | 1 | |
Szereg jest zbieżny o ile | |
| | <1. |
| | x−1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... |
| x−1 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | x−1 | | 1−1/(x−1) | | x−2 | |
15 cze 10:55
jc: Przy trzecim składniku zmień 2 na 3.
15 cze 10:56
15 cze 10:59
6latek: Czesc
jc 
Nie czepiaj sie dziecka
15 cze 11:25
6latek: Jawisiu dlaczego tak dzielisz jak w godz 10 : 27
Nawet w ciagu geometrycznym zeby obliczyc q dzielisz wyraz nastepny przez wyraz go
poprzedzajacy
15 cze 11:33
jadwigas: toż tak i zrobiłam , już mi się poplątało
15 cze 11:38
6latek: Nie zrobilas tak niestety
Powinno byc
| 1 | | 1 | | 1 | | (x−1 | | 1 | |
| : |
| = |
| * |
| = |
| =q |
| (x−1)2 | | x−1 | | (x−1)2 | | 1 | | x−1 | |
15 cze 11:41
jadwigas: aaaaaa,
15 cze 11:43
6latek: Teraz na to zeby ten szereg byl zbiezny (czyli mial granice ) musi byc spelniony warunek
|q|<1
Rozwiaz teraz
15 cze 11:43
jadwigas: | 1−x+1 | | 1+x−1 | |
| <0 |
| >0 |
| x−1 | | x−1 | |
15 cze 11:52
jadwigas: tak?
15 cze 11:52
6latek: W zwiazku z tym co napisal
jc w poscie o 10 : 55 mam problem
| 1 | |
| =a1 tutaj nie mam watpliwosci |
| x−1 | |
W ciagu jest a
1,a
2,a
3 ,a
4 itd tutaj wszystko jest jasne
Natomiast w szeregu gdy jest dodawanie ?
Pani nam nic nie powiedziala o tym
15 cze 11:53
6latek: Mama mnie wola na obiad

Zapomnialas o zalozeniu . Przy nierownosciah trzeba dac
czyli x−1≠0
Musisz dokonczyc rozwiazywanie i dac potem czesc wspolna rozwiazan
Masz nierownosci wymierne postaci
| W(x) | |
| <, >0 ⇔gdy W(x)*P(x)<,>0 i P(x)≠0 |
| P(x) | |
Dokoncz . Ja jade z rodzicami do miasta i wroce troche pozniej .Pewnie ktos CI pomoze
15 cze 11:59
jadwigas: ja poczekam , nikt mi lepiej nie wyjaśni
15 cze 12:03
wredulus_pospolitus:
6−latek −−−− każdy ciąg liczbowy jest szeregiem

Jadwigas −−− oczywiście olałaś moje wypowiedzi (dlaczego?)
| | 1 | | 1 | |
3) | |
| | < 1 ⇔ −1 < |
| < 1 ⇔ x∊(−∞ ; −2) u (0 ; ∞) |
| | x+1 | | x+1 | |
| | a1 | | | | 1 | | x | | 1 | | x+1 | |
4) S = |
| = |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| | 1−q | | | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x | |
| | 1 | |
5) rozwiązujesz: |
| = x w dziedzinie wyznaczonej w punkcie (3) |
| | x | |
15 cze 12:24
jadwigas: u mnie w pkt 3) wyszło x∊(−∞,0)(1;∞) x≠1
15 cze 12:27
jadwigas:
15 cze 12:30
15 cze 12:33
jadwigas: | | 1 | |
i q przecież jest równe |
| |
| | x−1 | |
15 cze 12:36
6latek:

Witaj
wredulus
| | 1 | |
czyli tutaj |
| to wyraz drugi tego szeregu ? |
| | (x+1)2 | |
Teraz Jadwisiu do Ciebie .
Niestety ale
wredulus ma racje co prawda pomylil znak

w mianowniku am byc x−1
Zle wyznaczona dziedzina w punkcie 3 u Ciebie
1 nierownosc
Zamieniamy na postac wielomianowa bo znak ilorazu jest taki sam jak iloczynu
(−x+2)(x−1)<0
Mijsca zerowe
−x+2=0
−x=−2
x=2
x−1=0
x=1
ramiona paraboli skierowane w dol bo (−x)*x= −x
2
Nierownoc ta jest ostra i bedzie <0 dla x∊(−
∞ 1)U(2,
∞)
Druga nierownosc
Miejsca zerowe
x=0
x−1=0
x=1
ramiona paraboli w gore bo x*x=x
2
Nierownosc jest ostra wiec bedzie >0 dla
x∊(−
∞,0)U(1,
∞)
Rozwiazniem dla tych dwoch nierownosci jest
x∊(−
∞,0)U(2,
∞)
Rozwiazuj teraz
podsatwiaj i licz
15 cze 14:40
jc: Proponuję analizę starożytnych.
x
2−2x−1=0
(x−1)
2=2
x=1±
√2
W obu przypadkach mamy szereg zbieżny.
15 cze 15:03
6latek: Policzylas ile wynosi suma tego szeregu geometrycznego po lewej stronie ?
15 cze 15:44
15 cze 15:50
6latek: Tak tyle samo mi tez wyszlo
Teraz rozwiaz rownaie
S=x
15 cze 15:52
15 cze 16:01
jadwigas: jak to dalej rozwiązać, tak jak nierówność? jak 11:59?
15 cze 16:02
6latek: Skoro tak zaczynasz to oK
Tylko dalej musisz rozwiazac
Ale jeden problem
Masz w mianowniku niewoadoma wiec albo na poczatek dziedzina albo piszesz ze rozwiazujesz
metoda analizy starozytnych
15 cze 16:04
jadwigas: D: R\{2}
15 cze 16:06
6latek: Niestety nie tak rozwiazujesz
Pytanie
Kiedy iloraz jest rowny 0?
mamy tak
| a | |
| =0 To kiedy ten ulamek bedzie rowny 0? |
| b | |
Mianownik nie moze byc rowny 0 bo nie dzielenia przez 0
To kiedy ?
15 cze 16:07
jadwigas: ale nie wiem jak dalej
co z licznikiem, wyznaczć deltę?
15 cze 16:07
jadwigas: x−2≠0
x≠2
15 cze 16:08
6latek: No dobrze wyznaczysz delte a co z mianownikiem ?
Zauwaz ze
| a | |
| =0 gdy b≠0 wtedy i tylko wtedy gdy a=0 |
| b | |
| | 0 | | 0 | |
bo np |
| =0 |
| =0 |
| | 5 | | 1765432980006543 | |
Wiec tym sposobem co rozwiazujesz to musi licznik rownac sie 0
Wiec tylko licznik przyrownujesz do 0.
wiec rozwiazujesz rownanie
−x
2−2x+1=0
===========
15 cze 16:16
jadwigas: tak, rozumiem, właśnie pytałam jak to równanie rozwiazać −x2−2x+1=0
15 cze 16:22
6latek: Teraz tak
Masz takie rownanie
Taka postac rownania to postac
| a | | c | |
| = |
| czyli proporcja i bi d≠0 |
| b | | d | |
Jka wiesz taka proporcje rozpisujesz tak
a * d= b*c
u nas
a=1
b=x−2
c=x
d=1
| | x | | 5 | |
bo x= |
| tak samo np 5= |
| |
| | 1 | | 1 | |
wiec piszemy 1*1= (x−2)*x
1= x
2−2x
=========
i dostajesz to samo
czyli −x
2+2x+1=0
Sprawdz u siebie z 16:01 jeszce raz
15 cze 16:25
6latek: Normalnie masz rownanie kwadratowe wiec delta i x1,x2 jesli istnieja
15 cze 16:26
jadwigas: Δ= 8
x1=√8
x2=−√8
15 cze 16:31
15 cze 16:35
6latek: Δ=8
√Δ=
√8=
√4*2=
√4*
√2=2
√2
| | −b−√Δ | | −2−2√2 | | −2(1+√2 | |
x1= |
| = |
| = |
| = 1+p[2} |
| | 2a | | −2 | | −2 | |
| | −b+√Δ | | −2+2√2 | | −2(1−√2 | |
x2= |
| = |
| = |
| = 1−√2 |
| | 2a | | −2 | | −2 | |
15 cze 16:47
jadwigas: dlaczego −2, jeżeli −b−√Δ , to B= −2, a −b= 2
więc x1= −2√2 x2= 2√2
15 cze 17:08
jadwigas: przepraszam, już pewnie macie mnie dość
15 cze 17:09
6latek: Przeciez masz wzory na wyznaczenie miejsc zerowych
−x
2+2x+1=0
wtedy
a=−1
b=2
c=1
Teraz licz sama miejsca zerowe
Ja je doprowadzilem do jak najprostszej postaci
Pani w zerowce bedzie ze mnie dumna

Patrz na link i licz
15 cze 17:24
6latek: Zeby nie przedluzac
Pokaz jak liczysz .
Ja tez musze sie wziac za zbiory
15 cze 17:32
jadwigas: co masz na myśli?, x1= −2√2 x2= 2√2 − to już są miejsca zerowe
15 cze 17:57
jadwigas: jesteś w jakiejś zerówce?
15 cze 18:02
6latek: To nie sa miejsca zerowe
Ty sobie wyobrazasz ze −
√Δ i +
√Δ to sa miejsca zerowe
Miejsca zerowe wyrazaja sie wzorami
================
a takze
=====================
Masz rownanie
−x
2+2x+1 =0
delta policzylas ze Δ= 8 dobrze
Teraz potrzebny ci
√Δ to
√8= tak jak napisalem 2
√2 czyli
√8= 2
√2 to −
√8= −2
√2
masz tutaj tak w tym rownaniu
a=−1 b=2 c=1
licze x
1
podsatwiam do wzoru na x
1
skoro b=2 to −b=−2
| | −2−2√2 | | −2−2√2 | |
x1= |
| = |
| |
| | 2*(−1) | | −2 | |
Albo tak to zostawiasz albo doprowadzasz do prostszej postaci
Ja w liczniku wyciagnalem wspolny czynnik przed nawias
Jesli tego nie umiesz to skorzystaj z prawa dzialania na liczbach rzeczywistych
Masz tutaj tak
| −2−2√2 | | −2 | | 2√2 | |
| = |
| − |
| = 1+√2 po skroceniu |
| −2 | | −2 | | −2 | |
Dla ciebie zostawie polczenie x
2
Patrz na wzor podstawiaj i licz
15 cze 18:23
6latek: Tu gdzie napisalem te prawa dzialania na liczbaczR to te a, b, c nie ma nic wspolnego z aa,
b, c z rownaia kwadratowego
15 cze 18:26
15 cze 18:33
jadwigas: x2= 1−√2
15 cze 18:37
jadwigas: i to jest koniec zadania? ostateczna odpowiedź to − 1+√2 i 1−√2
15 cze 18:39
6latek: No i gitara
Teraz ide z mama na spacer bo juz chlodno sie zrobilo a Ty cwicz
15 cze 18:40
6latek: Tak koniec ale jeszcze sprawdz czy rozwiaznia naleza do dziedziny
czyli x∊(−∞,0)U(2,∞)
15 cze 18:42
jadwigas: hurra

dziękuję baaardzo
15 cze 18:44
6latek: Na zdrowie
15 cze 18:45
jadwigas:
15 cze 18:46