Ile zbiorów 3 elmentowych w zbiorach 5 elementowych
qba1002: Witam
Mam zbiór liczb może ich być n ale dla przykładu wpisałem 12
Zbiór A {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12}
Potrzebuje obliczyć ile mogę zrobić kombinacji zbiorów 3 elementowych z elementów zbioru A bez
powtórzeń?
Zbiory np. (A, B, C) jeśli dobrze liczę to 12*11*10 = 1 320 zbiorów
n*(n−1)*(n−2) = X
Następnie potrze obliczyć ile trzeba zrobić zbiorów 5 elementowych bez powtórzeń zbiorów 3
elementowych?
tak aby pokryć wszystkie przypadki ze zbiorów 3 elementowych.
Zbiory (A, B, C, D, E) =

?
Wiem tylko że to będzie znacznie mniejsza liczba
Jest wzór na obliczanie podobnych przypadków?
Przykład poglądowy
Jeśli A byłby {1,2,3,4,5,6,7,8}
jeśli mamy zbiory {1,2,3} {1,2,4} {1,2,5} {1,2,6} {1,2,7} {1,2,8} …
to wystarczy tylko zbiory {1,2,3,4,5} {1,2,6,7,8}
aby pokryć z nich wszystkie zbiory 3 liczbowe i żaden zbiór się nie powtarza w obrębie zbiorów
5 elementowych.
13 cze 14:11
ite:
Ze zbioru n−elementowego można wybrać podzbiory 3−elementowe na
| | | |
C3n= | sposobów. Są to rzeczywiście kombinacje bez powtórzeń. |
| | |
Co to znaczy "pokryć wszystkie przypadki ze zbiorów 3 elementowych" nie wiadomo i o co chodzi
dalej też nie wiadomo.
13 cze 14:34
13 cze 16:10
iteRacj@: no tak : ) , dzięki za poprawkę
13 cze 19:37
qba1002: nie dopisałem że elementy w obrębie 1 zbioru nie mogą się powtarzać {1,1,2}{2,2,2}.. ale mogą
się powtórzyć w innych zbiorów {1,2,3} {2,3,4} {1,2,4}..
Wydawało mi się że to jasne po przykładzie.
Wiec to na pewno nie wzór n/3
19 cze 09:51
Jerzy:
Sprawdź sam dla n = 4
19 cze 10:30
ite:
{1,1,1,2,2}={1,1,2}={1,2} ← to ten sam zbiór
{2,2,2,2}={2,2,2}={2,2}={2} ← tu też ten sam zbiór
19 cze 10:34
Jerzy:
@ite, no raczej nie.
19 cze 10:39
ite:
Zmiana kolejności elementów ani kilkukrotne wymienienie tego samego elementu nie zmienia
niczego, nadal to jest ten sam zbiór.
10:34 pierwszy zbiór jest dwuelementowy, drugi jednoelementowy
19 cze 10:49
ite: 9:51 Dwa pierwsze wypisane zbiory nie są trzyelementowe, a autor pytania tego nie zauważył ←
stąd moja uwaga.
19 cze 10:52
Jerzy:
Ciekawa teoria. Dla mnie zbiór A = {1,1,1,2,2} , to zbiór 5 − cioelementowy złozony z trzech
jedynek i dwóch dwójek, natomiast zbiór B = {1,2} , to zbiór dwuelementowy złożony z jednej
jedynki i jednej dwójki, no ale może się mylę .
19 cze 10:56
ABC:
czy istnieje jedynka absolutna czy jedynki rozmnażają się jak króliki? ciekawe, ale to już
filozofia bardziej...
19 cze 11:04
ite:
Aksjomat ekstensjonalności mówi, że dwa zbiory złożone z tych samych elementów są identyczne.
Zbiory A i B mają te same elementy: 1 i 2.
19 cze 11:05
Pytający:
Qba1002, co do przykładu z pierwszego postu: który z tych 5−elementowych zbiorów "pokrywa"
zbiór {1,3,6}?

Poza tym co rozumiesz przez "żaden zbiór się nie powtarza w obrębie zbiorów 5 elementowych"?
Jeśli nie wymyśliłeś sam problemu, to po prostu zapisz porządnie treść zadania. Trudno
zastanawiać się nad odpowiedzią, gdy nie wiadomo, jakie jest pytanie...
19 cze 12:49
ite:
Pytający Czy mógłbyś podać rozwiązanie do zadania
390878 ? Tam pytanie jest już
doprecyzowane.
19 cze 13:36
qba1002: Pytający
Żaden z podanych 2 zbiorów 5 elenentowych nie pokrywa tego przypadku
aby pokryć zbór {1,2,6} trzeba by zrobić kolejny zbiór 5 elementowy
np.: {1,3,6,8,? }
? − brakuje wolnej liczby do wykorzystania i właśnie tu ma problem.
chciałem trochę uprościć zadanie ale widzę że się nie da.
Moje zadanie to:
Ma do wygenerowania minimalną ilość zbiorów 5 elementowych aby pokryć wszystkie
przypadli ze zbiorów 3 elementowych które są tworzone z zbioru A {1,2,3,4,5, ... n}
ale już widzę że to nie możliwe bo zawsze będzie przypadek z ?. mogę przyjąć ze w takim
przypadku będę podstawiał
wartość X czyli w takim przypadku {1,3,6,8,X}. Wydaje mi się że nie będzie się dało obliczyć.
jeśli by się jednak dało to wzór miał pełnić role weryfikacji czy wygenerowałem odpowiednią
ilość zbiorów.
19 cze 14:26