Wyznacz ciąg arytmetyczny i oblicz: a20 i S100 dla ciągu o wyrazach nieujemnych
Trolo: Dane: a1+a4=7, a1*a4=10
6 cze 21:56
wredulus_pospolitus:
analogiczne zadanie było dzisiaj/wczoraj
6 cze 22:06
janek191:
a
1 + a
4 = 7
a
1 * a
4 = 10
więc
a
1 + ( a
1 + 3 r) = 2 a
1 + 3 r = 7 ⇒ 3 r = 7 − 2 a
1
a
1*( a
1 + 3 r) = 10
a
1*( a
1 + 7 − 2 a
1) = 10
a
1*( 7 − a
1) = 10
− a
12 + 7 a
1 − 10 = 0
a
12 − 7 a
1 + 10 = 0
Δ = 49 − 4*1*10 = 9
√Δ = 3
| | 7 − 3 | | 7 + 3 | |
a1 = |
| = 2 lub a1 = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
wtedy
3 r = 7 − 2*2 = 3 ⇒ r = 1 lub 3 r = 7 − 2*5 = − 3 ⇒ r = − 1
Ciąg jest rosnący, więc
a
1 = 2 i r = 1
===============
a
20 = a
1 + 19 r = 2 + 19 = 21
a
100 = 2 + 99 = 101
| | 2 + 101 | |
S100 = |
| * 100 = 103*50 = 5150 |
| | 2 | |
6 cze 22:06
6 cze 22:06