PrawdopodobieństwoSTUDIA
Student!: Każdy uczestnik rejsu ma na wyposażeniu latarkę. Załóżmy, że prawdopodobieństwo zepsucia się w
każdej latarce jest takie samo i wynosi p = 0.1. Latarek jest 75. Wyznacz prawdopodobieństwo
że będzie trzeba wymienić więcej niż 10 baterii.
23 maj 19:26
23 maj 20:08
Bleee:
A jeżeli to ma zostać obliczone dokładnie to zapewne w zadaniu chodzi o przybliżenie rozkładu
dwumianowego (Bernulliego) do rozkładu normalnego i skorzystania z tablic
24 maj 10:25
Bleee:
Z tym 'dokladnie' to tak średnio wyszło w końcu wtedy się przybliża wartość

Mam nadzieję że ten kto czyta zrozumie o co mi chodziło.
24 maj 10:26
Student!: Jeśli chodzi o ten schemat B, to n=75, a co jest k,q?
24 maj 17:39
Niktoś: Na tej stronie masz przykład:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html
Do tego zadania
n=75
k=10 (liczba sukcesów, których prawdopodobieństwo uzyskania liczymy)
p=0.1 (prawdopodobieństwo pojedynczego sukcesu z treści zadania)
q=0.9 (prawdopodobieństwo pojedynczej porażki)
Podstaw do wzoru i Ci wyjdzie.
24 maj 18:47