19 maj 14:14
nick: rosnący, zbieżny do zera
19 maj 14:33
Nikto0: Arytmetyczny czy geometryczny?
19 maj 14:35
6latek: Policz a
n+1
Potem jesli a
n+1−a
n =stala to arytmetyczny
| | an+1 | |
Jesli |
| = stala to geometryczny |
| | an | |
19 maj 15:34
Nikto0: | | 1 | | 2 | | 4 | |
log √ |
| razy x = log √ |
| z tego wychodzi x= |
| czy dobrze liczę? |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
19 maj 15:41
Nikto0: Rozpiszę ktoś jak wyliczyć iloraz w tym ciągu?
19 maj 15:54
19 maj 17:04
19 maj 17:34
19 maj 17:51
Nikto0: nie rozumiem dlaczego to jest źle.
19 maj 17:56
iteRacj@:
Spójrz na siódmy od góry, czerwony wzór
218.
Iloraz logarytmów to nie to samo, co nie to samo logarytm ilorazu!
19 maj 18:02
iteRacj@: poprawiam na polski: )
Iloraz logarytmów to nie to samo, co logarytm ilorazu.
19 maj 18:05
iteRacj@: Czy dobrze rozumiem to, co piszesz wcześniej:
| | an+1 | |
liczysz |
| dla kilku wartości n, żeby pokazać, że ten iloraz nie jest stały? |
| | an | |
19 maj 18:10
Nikto0: Tak. Jak to poprawnie wykonać?
19 maj 18:54
iteRacj@: Chcesz ustalić, czy ten ciąg jest arytmetyczny lub geometryczny? Takie masz polecenie?
19 maj 18:56
Nikto0: Polecenie mam inne ale chce wiedzieć jaki jest. Oblicz sumę dziewiędziesięciu dziewięciu
początkowych
Wyrazów ciągu o wyrazie ogólnym podanym wcześniej
19 maj 19:01
iteRacj@:
Możesz albo dla dwóch dowolnie wybranych par sąsiednich wyrazów wyliczyć ilorazy / różnice i
pokazać, że nie są równe albo wykazać, że dla każdej pary iloraz / różnica mają stałą wartość
(niezależną od n).
19 maj 19:02
Nikto0: Nie wiem jak to zrobić?
19 maj 19:03
iteRacj@: Ciąg może nie być ani arytmetyczny ani geometryczny, ale da się policzyć sumę jego 99
początkowych wyrazów.
Jeśli chcesz najpierw sprawdzić, że nie jest ani arytmetyczny ani geometryczny, to wybierz
jeden ze sposobów z 19:02.
19 maj 19:06
iteRacj@:
Żeby pokazać, że nie jest to ciąg arytmetyczny należy wykazać, że dla każdej pary a
n i a
n+1
ich różnica zależy od wartości n (czyli nie ma stałej wartości).
a
n+1−a
n = log
√(n+1)/(n+2)−log
√n/(n+1) =
| | 1 | | 1 | |
= |
| *log [(n+1)/(n+2)]− |
| *log [n/(n+1)] = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| {log [(n+1)/(n+2)]−log [n/(n+1)]} = |
| | 2 | |
| | 1 | | (n+1)/(n+2) | |
= |
| log [ |
| ] = |
| | 2 | | n/(n+1) | |
| | 1 | | (n+2) | | 1 | | 2 | |
= |
| log [ |
| ] = |
| log [1+ |
| ] ← czyli wartość tego wyrażenia zależy |
| | 2 | | n | | 2 | | n | |
o wartości n
19 maj 19:18
iteRacj@: poprawiam błąd w ostatniej linijce
| | 1 | | (n+1)2 | | 1 | | 1 | |
= |
| log[ |
| ] = |
| log[1+ |
| ] |
| | 2 | | n(n+2) | | 2 | | n2+2n | |
19 maj 19:25
iteRacj@: Jak chcesz wykazać, że to nie jest również ciąg geometryczny, to już sam.
19 maj 19:27
Jerzy:
Mam pytanie do wpisu 19:06. Jaki wzór na sumę 99 wyrazów zastosować w przypadku dowolnego ciągu
(nie artytm. i nie geom.) ?
19 maj 19:34
iteRacj@: Mam pomysł dotyczy tylko tego ciągu. Po zastosowaniu wzoru na sumę logarytmów
ładnie poupraszczają się ułamki.
19 maj 19:39
Jerzy:
Tego konkretnego tak, ale nie dowolnego.
19 maj 19:41
iteRacj@: Dlatego 19:06 czujnie nie napisałam ze dowolnego : )
19 maj 19:42
Nikto0: Czyli mam zapisać równanie log pierwiastek z 1/2 razy q = log pierwiastek z 2/3 i co dalej?
19 maj 19:49
iteRacj@:
| | a2 | | a3 | |
Albo obliczysz np. |
| i |
| (lub inne dowolne) |
| | a1 | | a2 | |
| | a2 | | a3 | |
i pokażesz, że |
| ≠ |
| . |
| | a1 | | a2 | |
| | an+1 | | log √(n+1)/(n+2) | |
Albo podobnie jak 19:18 zapiszesz |
| = |
| |
| | an | | log √n/(n+1) | |
i pokażesz, że wartość tego wyrażenia zależy od wybranego n (czyli nie jest stała).
19 maj 20:02
Nikto0: Dalej nie wiem czemu moje obliczenia są błędne
19 maj 20:12
iteRacj@:
| | a2 | | 2 | |
19:49 zacząłeś obliczać a1*q=a2 i z tego iloraz |
| = U{log √ |
| }{log |
| | a1 | | 3 | |
√1/2}
| log √(n+1)/(n+2) | |
| |
| log √n/(n+1) | |
log
√(n+1)/(n+2)}{log p{n/(n+1)
19 maj 20:20
iteRacj@: źle przeniosło wpis, poprawiam
| a2 | | log √2/3 | |
| = |
| |
| a1 | | log √1/2 | |
| | a3 | |
teraz policz np. |
| i pokaż że ma inną wartość, więc ciąg nie jest geometryczny |
| | a2 | |
19 maj 20:24
Nikto0: I dlaczego nie mogę tego podzielić √2/3 przez √1/2 a log zostawić?
19 maj 20:28
iteRacj@: 18:05 Ponieważ iloraz logarytmów to nie to samo, co logarytm ilorazu.
19 maj 20:32
Nikto0: Dzięki.
20 maj 05:39
Nikto0: W takim razie jak powinnam zrobić zadanie liczba log3 sin 600−log3 cos 600 jest równa
ma wyjść 12
22 maj 13:29
Nikto0: z tego wynikałoby że mogę tak zrobić jak w 19maja 20:28
22 maj 13:31
22 maj 13:33
Nikto0: czyli mogę zrobić tak jak chciałam w 19 maja 20:28
22 maj 13:36
Scyzoryk: To jest ogolny wzor tak nam mowila Pani
On dziala w obie strony
czyli tak jak 13:33
a takze
22 maj 13:40
ICSP: nie możesz.
| log(a) | | a | |
| nie jest równy log( |
| ) |
| log(b) | | b | |
"Iloraz logarytmów nie jest równy logarytmowi ilorazu".
22 maj 13:48
Nikto0: ok.
22 maj 13:58
Scyzoryk: | | sin60o | | 1 | |
log3 |
| = log3√3= |
| bo 31/2= √3 |
| | cos60o | | 2 | |
22 maj 14:02