Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie
dab: Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie, jeśli długości boków tego trójkąta są
równe √3, 2, 3
15 maj 21:45
daras: wiesz gdzie znajduje się środek tego okręgu ?
15 maj 21:50
Jerzy:
Sam jestem ciekawy gdzie ?
15 maj 21:53
dab: nie wiem
15 maj 21:58
15 maj 22:04
jc: 4P=2√11
15 maj 22:07
15 maj 22:10
dab: jak obliczyć pole?
15 maj 22:29
Mila:
Twierdzenie cosinusów znane?
15 maj 22:39
jc: Wzór Herona?
15 maj 22:44
dab: niestety nie
15 maj 22:45
Mila:
Przy takich bokach Heron zbyt skomplikowany chyba .
Lepiej kierować się na twierdzenie sinusów.
15 maj 22:46
Mila:
W takim razie dab licz pole ze wzoru Herona.
Ładnie się liczy.
15 maj 22:57
PW: Umieścić trójkąt w układzie współrzędnych, tak by wierzchołek A był w punkcie (0, 0),
wierzchołek b=B w punkci (0,
√3), a wierzchołek C w pierwszej ćwiartce.
Założyć, że |AC| = 3 i |BC| = 2. Łatwo obliczymy współrzędne punktu C. Właściwie potrzebna nam
jest druga współrzędna punktu C − jest ona równa
| | 1 | | √11 | | 1 | |
a więc pole trójkąta P = |
| √3 |
| = |
| √11, jak podał jc o 22:07. |
| | 2 | | √3 | | 2 | |
15 maj 23:00
Eta:

(bez obliczania pola)
Trójkąt ABC jest rozwartokątny bo 2
2+(
√3)
2 <3
2
kąt ACB −− jest rozwarty
Z tw. cosinusów
| | 4+9−3 | | 5 | |
cosα= |
| = |
| to sinα= √1−2536 = √11/6 |
| | 2*2*3 | | 6 | |
| | √3 | |
z tw. sinusów |
| =2R |
| | sinα | |
⇒ R=3
√33/11
============
16 maj 00:05
daras: no właśnie ładnie się liczy ale za kogoś
17 maj 21:32
Eta:
Dla
daras .......
17 maj 21:56
daras: wolę
20 maj 13:33
Eta:

z
20 maj 17:38