kula w czworoscianie foremnym
salv:

Kula wpisana w czworoscian foremny.
Po prawej moja próba przedstawienia widoku z góry na ten czworościan,mam problem ze
zwizualizowaniem sobie tego przekroju :
https://matematykaszkolna.pl/forum/36896.html
Wiem,że z góry nie byłoby widać tego trójkąta zielonego w przekroju,ale czy to wygląda tak jak
nabazgralem?Bo te h od strony boku |EC| to ok,wiadomo,znajduje sie na scianie bocznej SEC ale
na jakiej scianie bocznej znajduje się ta druga wysokość |SB|?Czy ona po prostu się nie
znajduje na ścianie bocznej,ale również ma długość taka,jak |SA|?
8 maj 11:45
8 maj 12:07
salv: Faktycznie ciekawy,sprawdze,dziękuje
8 maj 12:14
ite:
1/ Punkt S jest wierzchołkiem, pkt B należy do podstawy czworościanu. Pozostałe punkty odcinka
SB (nie wiem dlaczego nazywasz go wysokością) nie należą do żadnej ściany bocznej, lecz do
wnętrza czworościanu. SB ma długość taką samą jak odcinek SA. Na rysunku Bogdana twoje S
oznaczone jest jako C.
2/ r to nie są promienie, tylko długości odcinków, skąd wziął się okrąg o średnicy AB?
8 maj 13:33
salv: | | a√3 | |
Myślałem,że są to promienie okręgu wpisanego w trójkąt CED o dlugości |
| ,a o |SB| |
| | 6 | |
myślałem jako o wysokości ściany bocznej jakiejś w środku (bo skoro jest styczna kula do
wysokości ścian bocznych czworościanu,to szedłem w tym kierunku),nie wiedziałem,że można tak
przekrój zrobić,bo nie wiem skąd wynika to,że |SB|=|SA|,z tego faktu właśnie styczności?
8 maj 13:54
salv: Czyli widok z góry na ten czworościan,czyli okrag wpisany w trojkat rownoboczny bedzie mial
jakies inne promienie?oczywiscie rozrozniam promien kuli wpisany w czworoscian od promienia
okregu w podstawie
8 maj 13:56
ite: Jeśli tak, to |AB|=2r się zgadza.
r to rzeczywiście promień okręgu wpisanego w trójkąt CED (czyli podstawę czworościanu).
Myślałam, że może chodzić o rzut wpisanej kuli na podstawę i dlatego zaprotestowałam.
8 maj 14:13
salv: Dziękuje za pomoc

(chociaż jeszcze nie pogardzę wyjaśnieniem od kogoś,dlaczego
|SB|=|SA|..

)
8 maj 14:18
ite:

Koło wielkie kuli jest wpisane wΔABS.
|SB|=|SA| można uzasadnić właśnie tym, że pkt O i B zostały wyznaczone przez wpisanie w
podstawę ABC okręgu.
Wynika stąd, że |AO|=|BO|, SO jest wysokością czworościanu jest więc prostopadłe do płaszczyzny
podstawy, więc SO⊥AB.
ΔSAO i ΔSBO są przystające (bkb)→ |SB|=|SA|
8 maj 14:38
salv: dziekuje
8 maj 14:57
8 maj 21:57