Ciągów tez chyba nie umiem
Maciess: Ciąg an jest geometryczny o pierwszym wyrazie równym a1≠0 oraz ilorazie q≠0 ∧ q≠1 . Oblicz
sumę
S2019=a1+2a2+3a3+...+2019a2019
Jakas wskazówka?
2 maj 12:59
ICSP: zróżniczkuj wzór na sumę ciągu geometrycznego.
2 maj 13:14
2 maj 13:15
Maciess: Chyba przeceniasz moje umiejętności. To zadanie z poziomu maturalnego.
Kombinowałem tak
2019*S
2019−(S
1+S
2+S
3+...+S
2018)
ale co dalej?
2 maj 13:18
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że:
q*S2019 = a1*q + 2a2*q + ... +2019a2019*q =
= a2 + 2a3 + 3a4 + ... + 2018a2019 + 2019a2020
więc:
S2019 − qS2019 = a1 + a2(2−1) + a3(3−2) + ... + a2019(2019−2018) − 2019a2020 =
= a1 + ... + a2019 − 2019a2020
2 maj 13:21
Maciess: Dziękuje bardzo, bardzo elegancki sposób. Brakuje mi tej intuicji jednak
2 maj 13:28