Ciąg geometryczny
Kazashalider: Ciąg a
n jest geometryczny o wyrazie pierwszym równym a
1 ≠ 0 i ilorazie q ∊ R\{0, 1}.
Oblicz sumę:
S
2019 = a
1 + 2a
2 + 3a
3 + ... + 2019a
2019
Udało mi się to najbardziej uprościć do postaci:
| a1 * (1 − q2018) | |
| − 2019 * q2019 |
| (1 − q)2 | |
ale wydaje mi się że coś da się jeszcze zrobić, jakieś rady?
26 kwi 17:13
ABC:
qS
2019=a
2+2a
3+....+2019a
2020
odejmujemy od wyjściowej
(1−q)S
2019=a
1+a
2+...+a
2019−2019a
2020
| | a1(1−q2019) | |
(1−q)S2019= |
| −2019a1q2019 |
| | (1−q) | |
czyli jakby trochę inaczej wychodzi niż ty to piszesz
26 kwi 18:41
ICSP: Basiu dlaczego usunęłaś wpis ?
26 kwi 18:55
Basia: bo tam był błąd logiczny
to co nad przekątną ≠ to co pod przekątną
niestety, bo pięknie by było
26 kwi 18:58