Wyznacz zbiór wartości Yf (pochodna)
salamandra: Wyznacz zbiór wartości Yf funkcji f okreslonej wzorem:
f(x)= x2−1
−−−−
x2+1
Wychodzi mi pochodna f'(x) = 0, i nie wiem jaki krok dalej podjąć
28 kwi 21:45
salamandra: nieaktualne, źle obliczyłem pochodną, pochodna wyjdzie jednak 4x
28 kwi 21:50
Satan: Kiedy poznać, że pochodna źle obliczona? Tylko pierwsza pochodna z funkcji stałej jest równa 0
28 kwi 21:56
PW:

Rysunek jest podsumowaniem rozważań poniżej.
| | x2+1−2 | | 2 | |
f(x) = |
| = 1 − |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | |
| | 2 | |
Ułamek |
| przybiera wartość największą, gdy x=0, tak więc najmniejszą wartością |
| | x2+1 | |
funkcji f jest
| | 2 | |
Ułamek |
| nie osiąga wartości najmniejszej, dla x→∞ dąży do 0 osiągając wartości |
| | x2+1 | |
dodatnie, zatem f osiąga wartości mniejsze od 1 i f(x)→1 dla x→
∞ lub dla x→−
∞.
Odpowiedź: Zbiorem wartości funkcji f jest <−1, 1), co wynika z ciągłości f.
28 kwi 22:01
Mila:
II sposób
w− wartość f(x)
x
2−1=wx
2+w
x
2−wx
2=w+1
x
2*(1−w)=w+1
w≠1
| | w+1 | |
równanie ma rozwiazanie dla |
| ≥0 i w≠1 |
| | 1−w | |
(w+1)*(1−w)≥0⇔
w∊<−1,1)
Zw
f=<−1,1)
28 kwi 22:08
28 kwi 22:09
PW: No i wcale pochodna nie była potrzebna
28 kwi 22:10