prawdopodobienstwo
salv: Oblicz prawdopodobienstwo tego ze w czteroosobowej rodzinie A− conajmniej 2 osoby urodzily sie
w tym samym miesiącu
Przeciwnym zdarzenia A to zrobić łatwo,ale bez przeciwnego mi wychodzi inny wynik.(poprawna
|Ω|=12
4
27 kwi 16:33
Maciess: Prawdopodobnie zapomniałeś o sytuacji gdy mamy sytuacje, że są dwie pary w tym samym miesiącu.
W sensie 2 osoby w czerwcu i 2 w maju
27 kwi 17:36
salv: no w sumie tak,juz nie chce mi sie tego liczyc ale racja,nie wzialem pod uwage takiej sytuacji
27 kwi 17:47
Maciess: Z ciekawosci podpowie jak tą sytuacje ująć? Wklepalem w wolframa i tak wynik nie wyszedł
Czy ta sytuacja to będzie
27 kwi 17:50
salv: | | 41 | |
tez tak liczylem,i tak samo rozni sie od |
| ,alee nie sprawdzalem w wolframie tylko na |
| | 96 | |
kalkulatorze
27 kwi 18:26
Maciess: Ktoś podpowie co robimy źle?
27 kwi 19:11
Mila:
A−co najmniej 2 osoby urodzily się w tym samym miesiącu
| | | | | | | |
|A|= | *12*11*10+ |
| + | *12*11+12*1 |
| | | 2 | | |
| | 6*12*11*10+3*12*11+4*12*11+12 | |
P(A)= |
| = |
| | 124 | |
| | 6*11*10+3*11+4*11+1 | |
= |
| = |
| | 123 | |
| | 660+33+45 | | 738 | | 82 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 123 | | 12*12*12 | | 12*4*4 | |
28 kwi 00:06
Maciess: Dlaczego w przypadku z dwoma parami dzielimy przez 2?
28 kwi 00:42
Maciess: podbijam
28 kwi 15:32
Mila:
Dzielimy przez dwa , aby nie liczyc 2 razy tej samej pary.
{A,B,C,D}
{A,B}, {A,C}, {A,D}, {B,C}, {B,D}, {C,D}− 6 możliwości
Jeżeli:
Wybierasz {A,B} i dla niej miesiąc to druga para {C,D}automatycznie
wybrana i wybierasz dla niej inny miesiąc,
dalej możesz też wybrać {C,D} , ale już za pierwszym razem przydzielono jej miesiąc.
Może
PW lepiej to wytłumaczy, poprosimy do pomocy.
28 kwi 21:15
PW: Chyba lepiej nie da się wytłumaczyć

.
salv wie, że "poprzez przeciwne" liczy się łatwo. Należy wybierać metodę skuteczną
28 kwi 22:14
Mila:

Dziękuję
28 kwi 22:15
salv: Tak,ja tez dziekuje za pomoc i wytlumaczenie
28 kwi 22:50