X
Nadia: Znajdź współrzędne takiego punktu A leżącego na paraboli o równaniu y=−x2+4x aby styczna do
tej paraboli poprowadzona z punktu A wraz z prostymi o równaniach x=0 x=2 y=0 wyznaczały
trapez o możliwie najmniejszym polu.
26 kwi 09:36
ite: Rysunek już masz
389477.
Trapez jest prostokątny, wysokość jest stała.
Zmienia się wzór prostej wyznaczającej drugi nierównoległy bok. W jaki sposób się zmienia?
Zapisz współrzędne wierzchołków trapezu, wtedy znajdziesz wzór na jego pole w zależności od
współrzędnych pkt A.
26 kwi 10:36