Optymalizacyjne
Nadia: Znajdź współrzędne takiego punktu A leżącego na paraboli o równaniu y=−x2+4x aby styczna do
tej paraboli poprowadzona z punktu A wraz z prostymi o równaniach x=0 x=2 y=0 wyznaczały
trapez o możliwie najmniejszym polu.
25 kwi 21:13
zys:
25 kwi 21:23
Nadia: A coś więcej ? Można by prosić
25 kwi 22:13
Nadia: A coś więcej ? Można by prosić
25 kwi 22:13
wredulus_pospolitus:
zauważ, że trapez ma stałą wysokość h = 2−0 = 2
skoro ma mieć ten trapez najmniejsze możliwe pole to szukasz minimum wyrażenia: |f(2) − f(0)|
gdzie f(x) to wzór stycznej do y = −x2+4x
teraz musisz tylko wyznaczyć OGÓLNĄ POSTAĆ stycznej do tego wykresu ... z jakiego wzoru
wyznaczamy styczną w punkcie?
26 kwi 10:48
Michał: Wredulus, maturzysta?
26 kwi 11:54
wredulus_pospolitus:
Michał ... ale co 'maturzysta'?
Zadanie mówi o podanie wzoru stycznej ... a więc Nadia MUSI znać wzór z jakiego korzysta się do
wyznaczenia tegoż wzoru i o niego pytam.
Gotowca jej nie podaję, bo chcę zobaczyć czy cokolwiek wie
26 kwi 12:41
Michał: Czy jesteś maturzystą ?
26 kwi 13:41