matura próbna WSiP 2019
iteRacj@:
Dany jest zbiór kolejnych liczb naturalnych Z = {1, 2, 3, ..., 2n −1, 2n}. Ze zbioru Z losujemy
dwukrotnie, ze zwracaniem, jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że iloraz
pierwszej z wylosowanych liczb przez drugą liczbę należy do przedziału (1, 2> .
25 kwi 22:21
25 kwi 22:27
wredulus_pospolitus:
pierwsza liczba losowana jest na 2n sposobów
druga liczba musi zostać wylosowana z odpowiedniego zakresu, i teraz:
1) jeżeli pierwszą liczbą było "1" to mamy 0 możliwości
2) jeżeli pierwszą liczbą było "2" to mamy 1 możliwość
3) jeżeli pierwszą liczbą było "3" to mamy 1 możliwość
4) jeżeli pierwszą liczbą było "4" to mamy 2 możliwości
5) jeżeli pierwszą liczbą było "5" to mamy 2 możliwości
....
2n−1) jeżeli pierwsza liczbą było "2n−1" to mamy n−1 możliwości
2n) jeżeli pierwszą liczbą było "2n" to mamy n możliwości
A więc:
a) jeżeli pierwszą liczbą był liczba nieparzysta, to ŚREDNI przedział z jakiego losujemy drugą
b) jeżeli pierwszą liczbą był liczba parzysta, to ŚREDNI przedział z jakiego losujemy drugą
I mamy:
| | | | n*n | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 2n*2n | | 2n*2n | | 4 | |
25 kwi 22:32
konrad: wg mnie
|Ω|=(2n)
2=4n
2
|A|=n
2
ale nie mam pewności jak dokładnie to |A| obliczyć...
25 kwi 22:35
konrad: ok, nieważne
25 kwi 22:36
iteRacj@: dziękuję!
25 kwi 22:36