prawdopodobieństwo
Hania: Spośród liczb 1, 2, 3, ..., 2n−1, 2n losujemy ze zwracaniem dwa razy po jednej liczbie. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że iloraz pierwszej wylosowanej liczny przez drugą należy do
przedziału (1,2>.
14 kwi 21:34
think: wylosować możemy 2n − 1 licz za pierwszym razem, ponieważ wylosowanie 1 nie da nam ilorazu > 1
natomiast druga liczba
| | x | |
pierwsza liczba x to możliwych drugich {[ |
| + 0,5],..., x − 1} |
| | 2 | |
np x = 7
{4,...,6}
dla x = 10
{5,..., 9}
ale jak z tego policzyć prawdopodobieństwo... to hmm niestety moje umiejętności pozwalają tylko
wyznaczyć omegę, ale zadanie jest bardzo ciekawe.
14 kwi 21:50
Basia:
|Ω| = 2n*2n = 4n
2
1 <
km ≤ 2 /*m
m < k ≤ 2m
czyli dla dowolnego licznika=k
mianownik musi spełniać warunki: m< k i m≥
k2
jest ich wobec tego:
dla k parzystych k−1 − (
k2 −1) = k−
k2 =
k2
dla k nieparzystych [
k2] (część całkowita)
co daje
| | 1+n−1 | |
0+1+1+2+2+....+(n−1)+(n−1)+n = 2(1+2+...+(n−1))+n = 2* |
| *(n−1) + n = n(n−1)+n= |
| | 2 | |
n(n−1+1) = n
2
chyba się nie pomyliłam, ale dobrze by było żeby ktoś sprawdził
14 kwi 22:03
think: | | k+1 | |
dla k nieparzystych to część całkowita [ |
| ] |
| | 2 | |
14 kwi 22:06
Basia: nie zgadzam się
dla k=3 masz 32 i nic więcej czyli 1 = [32] natomiast [42]=2
dla k=5 masz 53 i 54 czyli 2= [52] natomiast [62]=3
itd.
14 kwi 22:14
think: ajjj ok dobrze, już wiem o co chodzi, to co napisała Basia jest ok.
14 kwi 22:15
Hania: nie wiem czy dobrze, ale wynik się zgadza
14 kwi 22:16
Basia:
Ciekawe zadanko. Już je sobie odpisałam. Będę nim dręczyć swoich ulubieńców.
14 kwi 22:17
think: Hania, to lepiej dobrze się w to wgryź, bo jak łykniesz coś w całości to może grozić
niestrawnością
14 kwi 22:19
Hania: jeju, a mógłby ktoś mi je wytłumaczyć?

To zadanko ma się rozumieć xD heh
14 kwi 22:22
Basia:
trudno to będzie tu tłumaczyć
spróbuj sobie porozpisywać dla kilku kolejnych liczb; powinnaś wtedy "załapać"
14 kwi 22:27
think: tak po chłopsku:
dla 1, ilorazu >1 nie ma więc 0 takich ilorazów
2, druga liczba 1, więc jest 1 taki iloraz
3, druga liczba 2. 1 taki iloraz
4, druga liczba 2 lub 3. to 2 możliwe ilorazy
5, druga liczba 3 lub 4. 2 ilorazy
6 − 3, 4, 5 to 3 możliwe ilorazy
| | k | |
liczbę możliwych ilorazów dla liczby nieparzystej to [ |
| ] natomiast dla liczby parzystej |
| | 2 | |
teraz ile ich jest razem?
0 + 1 + 1 + 2 + 2 + 3 + 3 + 4 + 4 + 5 + 5 + ... + (n −1) + (n − 1) + n + n
to jak widzisz wszystkie składniki są podwojone, a to suma ciągu arytmetycznego
14 kwi 22:29
think: ajj mała poprawka
0 + 1 + 1 + 2 + 2 + 3 + 3 + 4 + 4 + 5 + 5 + ... + (n −1) + (n − 1) + n
o jedno + n za dużo dałam, pierwszy i ostatni wyraz akurat występują w pojedynkę
14 kwi 22:31
Basia:
0+1+1+2+2+.....+(n−1)+(n−1)+n
| | 2n | |
n = |
| i jest tylko jedno |
| | 2 | |
14 kwi 22:32
Hania: dzięki

Jeszcze nie dokońca, ale mniej więcej łapię
14 kwi 22:39
14 kwi 22:40