prawdopodobieństwo
Hania: W urnie znajduje się n kul, z których 6 jest czarnych. Ile co najwyżej może być kul w urnie,
aby przy dwukrotnym losowaniu po jednej kuli, bez zwrotu kuli do urny, prawdopodobieństwo
| | 1 | |
dwukrotnego wylosowania kuli czarnej było większe od |
| ? |
| | 3 | |
14 kwi 21:40
Hania:
14 kwi 22:07
think: to coś dla mnie.
n > 6 wiec mianownik jest dodatni można pomnożyć na krzyż
90> n
2 − n
n
2 − n − 90 < 0
Δ = 1 + 360 = 361
√Δ = 19
n
1 = 10
n
2 = −9 ← odpada bo n > 0
czyli aby prawdopodobieństwo było większe od 1/3 nie może być więcej niż 10 kul
14 kwi 22:50
think: ehh poprawka ponieważ jest nierówność ostra to może być najwyżej 9 kul.
14 kwi 22:52
Hania: Dzięki
15 kwi 12:01
Hania: No i n≥6

Czyli n∊{6, 7, 8, 9}
15 kwi 12:03