funkcje
salv: Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla ktorych funkcja g(x)=2x
3−3x
2+mx+3 ma ekstremum
lokalne równe 10.
g'(x)=6x
2−6x+m
Δ=36−24m
no i wymyśliłem takie coś i nie wiem czy to jest poprawne :
skoro ma miec ekstremum lokalne,a wspolczynnik przy x
2 jest dodatni,to Δ>0
i teraz co,g'(x
1)=10,g'(x
2)=10? a jeżeli tak,to jest jakiś krótszy sposób?Bo jak to wstawić
pod x
2,to tu będą wzory skróconego mnożenia dosyć brzydkie chyba
salv: aaaa no pomylilem się,g(x
1)=10,g(x
2)=10,co i tak nie ułatwia sprawy