optymalizacja
moniaa: witam moze ktos mi to zrobić plis
jaką największą objętość może mieć stożek wpisany w kulę o średnicy 12cm
16 kwi 18:26
moniaa:

spróbowalam sama, mozze ktos sprawdzic?
r
2 + (H−6)
2 = 36
...
r
2 = 12H − H
2, zalozenie: H < 12
| | 1 | |
V(H) = |
| π(12H2−H3), H∊(0;12) |
| | 3 | |
(12H
2−H
3)' = −3H(H − 8)
H = 0 lub H = 8
maksimum lokalne dla H = 8
dla H = 8 mamy r
2 = 32
wtedy
dobrze?
16 kwi 19:06
16 kwi 19:07
moniaa: ale moje zadanie jest znacznie prostrze
16 kwi 19:10
ABC:
w każdym razie wynik masz taki sam jak byłby tam po podstawieniu
16 kwi 19:16
moniaa: a no faktycznie, dzięki
16 kwi 19:18
piotr:

R = 6
| | 1 | |
V = |
| πr2(6+√36−r2), r∊(0; 6) |
| | 3 | |
16 kwi 19:29
16 kwi 20:31