wyzancz równania stycznych do okręgu
mexicanotv: Wyznacz równania stycznych do okręgu
(x−1)2 + (y−1)2 = 4
przecodzących przez punkt P(−1, −3)
16 kwi 14:04
Jerzy:
Zadanie było już dzisiaj.
Z pęku prostych w punkcie P wybierasz te, których odległość od środka okregu wynosi 2.
16 kwi 14:06
mexicanotv: | | 3 | |
Zrobiłem tym sposobem i wyszła mi tylko jedna ze współczynnikiem a = |
| |
| | 4 | |
Sprawdziłem na desmos.com i powinna być jeszcze jedna o równaniu x = −1
Tylko nie wiem jak ją znaleść
16 kwi 14:10
zys:
zrób rysunek ... to zobaczysz.
x=−1 funkcją nie jest. Obrazem jest prosta ale zauważ, że tg90o nie istnieje
16 kwi 15:16
mexicanotv: właśnie na rysunku to zauważyłem, tylko czy argumentacja "widać na rysunku" jest wystarczająca?
16 kwi 15:22
16 kwi 15:28
zys:
nie mozesz tego policzyć inaczej (wyznaczając równanie prostej) gdyż nie ma ona współczynnika
kierunkowego
16 kwi 15:29
ICSP: Ax + By + A + 3B = 0 , A
2 + B
2 > 0
S(1,1) , r = 2
2
√A2 + B2 = |A + B + A + 3B|
2
√A2 + B2 = 2|A + 2B|
√A2 + B2 = |A + 2B|
A
2 + B
2 = A
2 + 4AB + 4B
2
I prosta :
x = −1
II prosta :
| | 4 | |
Ax + − |
| Ay + A + −4A = 0 |
| | 3 | |
16 kwi 15:34
Michał: ICSP skąd się wzięło to Ax + By + A + 3B = 0 ?
16 kwi 17:18
Michał: Już wiem
16 kwi 17:20