styczna do okręgu przechodząca przez dany punkt
Kinga: witam, proszę bardzo o pomoc w takim zadaniu: napisz równanie ogólne stycznych do danego okręgu
o i przechodzących przez punkt A, jeśli o: x2+y2−6x+8y+21=0, A(5,−1) ja liczyłam to w ten
sposób 5a+b=−1, czyli b=−1−5a, stąd równanie ogólne ax−y−5a−1=0, następnie podstawiłam do
wzoru na odległosć punktu od prostej (odległosc−promien koła, punkt−jego środek) niestety
wyszło mi tylko jedno równanie, czyli 5x−12y −37=0, a powinno wyjśc jeszcze x−5=0, czy ktoś
mógłby wymyslić bardziej uniwersalne rozwiązanie, które obejmuje te dwa wyniki?
6 lut 16:47
Mila:

x
2+y
2−6x+8y+21=0,
(x−3)
2−9+(y+4)
2−16+21=0
(x−3)
2+(y+4)
2=4
S=(3,−4), r=2
W przypadku , gdy korzystasz z równania prostej w postaci kierunkowej drugą styczną odczytujesz
z rysunku. x=5
Albo
Korzystasz z postaci ogólnej równania prostej:
(*) Ax+By+C=0
A*5−B+C=0⇔C=B−5A
(**) Ax+By+B−5A=0
| | |3A−4B+B−5A| | |
|
| =2 po przekształceniach: |
| | √A2+B2 | |
5B
2+12AB=0
⇔B(5B+12A)=0
Podstawiam do (**)
| | 12 | | 12 | |
Ax+0*y+0−5A=0 lub Ax− |
| Ay− |
| A−5A=0 /:A⇔ |
| | 5 | | 5 | |
| | 12 | | 12 | |
Ax−5A=0 /:A lub x− |
| y− |
| −5=0 /*5⇔ |
| | 5 | | 5 | |
x−5=0 lub 5x−12y−37=0
6 lut 20:54
Kinga: o, dziękuję

już rozumiem
7 lut 11:54