kwadrat liczby naturalnej
6latek: jak przebrne Cwiczenia rachunkowe i wlasnosci liczb to bedzie gitara
Zadanie :
Podaj dwie takie cyfry x i y aby liczba xxyy byla kwadratem liczby naturalnej ?
Liczbe taka moge zapisac jako
1000x+100x+10y+y =k2
1100x+11y=k2
11(100+y)=k2
dalej nie mam pomyslu na to zadanie
16 kwi 10:04
16 kwi 10:22
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
Tak wiem ze je wstawialem . Tylko ze ja wtedy nie pisalem sobie tych rozwiazan do zeszytu
tylko zapisywalem do folderu i mi to pokasowalo
Jednak chcialbym to zrobic bez zagladania do tamtych rozwiazan
To zobacze i jak cos bedzie niezrozumiale to bede dopytywac . dziekuje Ci
16 kwi 10:28
wredulus_pospolitus:
no to masz:
11*(100x+y) = k2 ... czyli lewa strona ma być kwadratem liczby naturalnej
aby lewa strona mogła być kwadratem liczby naturalnej to 100x +y MUSI być podzielne przez 11 (i
nie tylko)
tak naprawdę to 100x + y = 11*j2 gdzie j to jakaś liczba naturalna
zbyt wielu możliwości więc nie masz bo:
liczby podzielne przez 11:
110 (za duża)
209
308
407
506
605
704
803
902
każdą z nich dzielimy przez 11 i mamy:
19
28
37
46
55
64 <−−− jupi
73
82
więc 100x + y = 704 −> x = 7 i y = 4
7744 = 882
16 kwi 10:39
6latek: Dzien dobry i dziekuje Ci

Z tamtych rozwiazan to zaczalem rozumiec rozwiazanie
Ireny1 na razie .
16 kwi 10:46