Monotoniczność.
HELP: Zbadaj monotoniczność funkcji f(x) = (lnx) − 4x określonej dla x > 0 i wskaż poprawne
odpowiedzi.
a) Funkcja f jest rosnąca w całej dziedzinie
| | 1 | | 1 | |
b) Funkcja f jest rosnąca w przedziale (0, |
| ) i malejąca w przedziale ( |
| .∞) |
| | 4 | | 4 | |
c) Funkcja f jest malejąca w całej dziedzinie
| | 1 | | 1 | |
d) Funkcja f jest malejąca w przedziale (0, |
| ) i rosnąca w przedziale ( |
| .∞) |
| | 4 | | 4 | |
Możliwa jedna, dwie, trzy, a nawet wszystkie odpowiedzi mogą być poprawne.
14 kwi 22:25
Bleee:
Widzę że kolejny weekend się kończy i znowu na ostatnią chwilę wstawiane zadania z analizy od
wykladowcy
14 kwi 22:26
Bleee:
Trudno żeby było więcej jak jedna prawidłowa jezeli:
a i c wzajemnie się wykluczaja
b i d wzajemnie się wykluczaja
a lub c wykluczają b lub d
14 kwi 22:28
HELP: Bleee, tym razem nie chce rozwiązania na gotowo i cześć. Jutro mam egzamin z tych zadań, sam je
rozwiązuje, a potem sprawdzam z tym co Ty rozwiązujesz, w razie czego pytam dlaczego, jeżeli
wychodzi mi inaczej lub nie wychodzi. Tu wiem, że trzeba policzyć pochodną, a potem sprawdzić
gdzie jest równa zero to co wyjdzie należy na osi zaznaczyć i sprawdzić gdzie maleje, gdzie
rośnie. A potem można w razie czego ekstrema policzyć. Ja to wiem, lepiej bądź gorzej, ale
wiem. Chce tylko zweryfikowania.
14 kwi 22:57
Bleee:
No to czekam na rozwiązanie.
14 kwi 22:59
HELP: Okay, jestem na etapie:
| | 1 | | 1 | |
f ' (x) = 0 <=> |
| − 4 <=> 0 <=> |
| = 4 i pytanie co dalej? |
| | x | | x | |
14 kwi 23:06
HELP: Trzeba pomnożyć przez x, czyli wyjdzie 1 = 4x, a więc 4x − 1 = 0, chyba źle myśle..
14 kwi 23:07
Bleee:
4x = 1 ⇔ x = 1/4
14 kwi 23:08
HELP:

Tak wygląda wykres?
14 kwi 23:12
HELP: 1/4 to miejsce zerowe, prawda?
14 kwi 23:12
HELP: | | 1 | |
f ' (x) > − <=> x∊ ( |
| ; +∞) |
| | 4 | |
| | 1 | |
f ' (x) < <=> x∊ (0 ; |
| ) |
| | 4 | |
14 kwi 23:15
HELP: Poprawna odpowiedz to a? Generalnie w całej dziedzinie, a więc x>0 funkcja rośnie, myle się?
14 kwi 23:16
HELP: Chyba coś pomyliłem z tą funkcją
14 kwi 23:18
HELP: W sensie wykres w cale tak nie będzie chyba wyglądał
14 kwi 23:18
Bleee:
23:12 dlaczego tak a nie na odwrót?
23:16 a jak to się ma do Twojego szkicu wykresu pochodnej?
14 kwi 23:23
HELP: Pomożesz? Lekko się zgubiłem.
14 kwi 23:23
HELP: Generalnie narysowałem ten wykres na podstawie 4x−1 skoro współczynnik kierunkowy dodatni to
prosta leci w górę. A skoro −1 to przechodzi przez −1 na osi y
14 kwi 23:25
HELP: | | 1 | |
Hmm, pewnie masz na myśli, że między 0 a |
| maleje bo zmniejszają się liczby, a dopiero od |
| | 4 | |
| | 1 | |
|
| zaczynają rosnąć? |
| | 4 | |
14 kwi 23:26
HELP: Jak byś mógł doprowadzić mnie do mety, a w szczególności wytłumaczyć to byłbym Ci wdzięczny
14 kwi 23:27
HELP:

W takim razie odpowiedz D jako jedyna poprawna?
14 kwi 23:28
14 kwi 23:35