/
maturka: | | 12 | | 3π | |
Oblicz |cosα| jeżeli sin2α=− |
| i α∊( |
| ) |
| | 13 | | 4 | |
14 kwi 14:26
Jerzy:
Zapisz dokładnie treść,bo wypisujesz brednie.
14 kwi 14:27
14 kwi 14:29
14 kwi 14:31
maturka: tak widziałem to zadanie tylko tam jest tangens a tu cosinus, i nie wiem jak wyprowadzić
wszystko żeby ten cosinus obliczyć
14 kwi 14:34
a7 : sin2α=2sinαcosα
podnosimy do kwadratu obie strony
mnożymy razy 169 obie strony
przenosimy 144 na drugą stronę mamy równanie kwadratowe
676cos
4α−676cos
2α+144=0
cos
2α=t i t>0
Δ=676000
√Δ=260
| | 676−260 | | 936 | |
t1= |
| = 4/13 lub t2= |
| =6/13 |
| | 2*676 | | 2*676 | |
cosα<0 gdyż II ćw.
| | 2√13 | | 6√13 | |
|cosα|= |
| lub |cosα|= |
| |
| | 13 | | 13 | |
14 kwi 14:57