.
Pomocy :((: Oblicz 237*|tgα| jeżeli sin 2α=−
1213 i α∊(
3π4;π)
Totalnie nie wiem jak się zabrać za to zadanie
12 kwi 10:08
6latek: Moze tak probowac ?
| | 12 | | 12 | |
sin2α= 2 sinα*cosα= − |
| ( − |
| ? bo slabo widac |
| | 13 | | 15 | |
| | 1 | |
sinα*cosα= ten ulamek * |
| |
| | 2 | |
wyznacz cos α i go oblicz z jedynki trygonometrycznej
Masz cosinus wylicz sinα
Teraz policz tgα (bedzie ujemny
Wartosc bezwzledna jest zawsze nieujenma
Tak bym ja probowal
12 kwi 10:25
6latek: Moze inni tez cos konkretnego podpowiedza (bo ja nie musze miec akuratnie racji )
12 kwi 10:27
6latek: Ulamki pisz uzywajac U a nie u (bedzie bardziej widoczne
12 kwi 10:31
a7:
6tg
2α+13tgα+6=0 tgα<0
Δ=25
√Δ=5
| | −18 | | −3 | | −8 | | −2 | |
tgα= |
| = |
| lub tgα= |
| = |
| |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 3 | |
237|tgα|=237*3/2=355
12 lub 237*2/3=158
13 kwi 00:44
Eta:
α∊IIćw to tgα<0
| | 2tgα | | 12 | |
sin(2α)= |
| = − |
| |
| | 1+tg2α | | 13 | |
otrzymujemy:
6tg
2α+13tgα+6=0 , Δ=25
tgα=−2/3 lub tgα= −3/2
237*|tgα|=...........
13 kwi 00:54
iteRacj@: I o ten wzór chodziło, dziekuję Wam obu.
13 kwi 08:31