FUNKCJA kwadratowa wyznaczanie a
julka02: liczba 2 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej f(x)=ax2 +bx + c. Punkt P=(−3,−5) jest
wierzchołkiem paraboli będącej wykresem funkcji
a)wyznacz drugie miesjce zerowe
b)oblicz współczynnik a
wiem jak obliczyć drugie miesjce zerowe ale kąpletnie niemam pomysłu co do a
13 kwi 15:03
Jerzy:
f(x) = a(x − x1)(x − x2) i f(−3) = − 5
PS. kompletnie, bo to nie kąpiel
13 kwi 15:07
6latek: y= a(x−p)2+q
p=−3
q=−5
skoro 2 to miesce zerowe to
y=0 x=2
Podsatw do 1 wzoru i wylicz a
13 kwi 15:08
13 kwi 15:10
Jerzy:
Drugie miejsce zerowe: x = − 8
−5 = a(−3 − 2)(−3 + 8) i obliczasz a.
13 kwi 15:12
marcin: y = −3x +15
15 kwi 21:02