matematykaszkolna.pl
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania trzech różnych liczb ze zbioru {1,2,3, Hairit: Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania trzech różnych liczb ze zbioru {1,2,3,...,3n}, gdzie n jest liczbą naturalną dodatnią, których suma jest podzielna przez 3?
12 kwi 11:14
PW: Zdarzenia elementarne to 3−elementowe podzbiory zbioru 3n−elementowego.

nawias
3n
nawias
nawias
3
nawias

|Ω| =
.

W zbiorze {1, 2, 3, ..., 3n} są liczby podzielne przez 3 oraz takie, których reszta z dzielenia przez 3 jest równa 1 lub 2. Zbiory tych liczb oznaczmy prez A0, A1 i A2, w każdym jest n elementów. Zdarzenie A − "wylosowano trzy liczby o sumie podzielnej przez 3" oznacza, że wylosowaliśmy − trzy liczby ze zbioru A0 lub − trzy liczby ze zbioru A1 lub − trzy liczby ze zbioru A2 lub − po jednej liczbie z każdego z tych zbiorów.
12 kwi 14:00
12 kwi 20:57
PW: To było dwa tygodnie temu, wtedy nie było mnie na forum. emotka Te dwa rozwiązania mają wspólną cechę − ani wtedy, ani teraz nikt nie podziękował. emotka
12 kwi 21:31
Mila: Pozdrawiamemotka
12 kwi 22:09
iteRacj@: Nie wiem, czy ktoś próbował ustalić, jaka mniej więcej jest ilość odpowiedzi, za które ktokolwiek podziękował. Mnie to zainteresowało i na koniec dwóch przypadkowych niedziel (wtedy jest dużo zapytań) policzyłam wątki zakończone słowem 'dziękuję'. Może źle liczyłam ale procent było naprawdę mało.
12 kwi 22:16
Mila: Świat się zmienia (obawiam się , że nie na lepsze). Dawniej było inaczejemotka
12 kwi 22:21
iteRacj@: raz wyszło mi około 10%, drugi raz 15%
12 kwi 22:22
mały nic nieznaczący śmieć: Oni w duchu dziękują, po prostu nie okazują tego publicznie emotka Nie bierzcie tego do siebie. Wszyscy są wdzięczni za waszą pomoc emotka
12 kwi 22:24
Mila: Ale masz nicka! Przypomina mi to, jak dość dawno temu sfrustrowana rzeczywistością młodzież śpiewała − "Mniej niż zero".
12 kwi 23:09
iteRacj@: Milu nieprzypadkowo przypomniało Ci się to przed maturami? Myślisz może, że więcej coś znaczysz Bo masz rozum, dwie ręce i chęć Twoje miejsce na Ziemi tłumaczy Zaliczona matura na pięć
12 kwi 23:39