Mila:
| | | | 1 | | 1 | |
|Ω|= | = |
| *3n*(3n−1)*(3n−2}= |
| *n*(3n−1)*(3n−2} |
| | | 6 | | 2 | |
Dzielimy zbiór liczb: X= {1;2;3;4;5;6,...,3n} na 3 podzbiory:
X
1={1,4,7,...3n−2} − n liczb
X
2={2,5,8,.., 3n−1}− n liczb
X
3={3,6,... 3n}− n liczb
A− suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 3.
(losujemy 3 liczby ze zbioru X
3 lub losujemy 3 liczby ze zbioru X
1
lub losujemy 3 liczby ze zbioru X
2)
lub
losujemy jedną ze zbioru X
1, jedną ze zbioru X
2 i jedną ze zbioru X
3
| | 0.5*n*(n−1)*(n−2)+n3 | | 0.5(n−1)*(n−2)+n2 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 0.5n*(3n−1)*(3n−2) | | 0.5*(3n−1)*(3n−2) | |