matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo. Dwie urny, U1->U2 U2->U1 2xU1 Itasha: Prawdopodobieństwo. Nie wiem nawet jak do tego zadania podejść . Także miło widziana byłaby pomoc! emotka Dane są dwie urny U1 i U2. w U1 są dwie kule białe i trzy czarne, natomiast w U2 trzy białe i dwie czarne. Z U1 losujemy jedną kulę i wrzucamy do U2. Następnie z U2 losujemy też jedną kulę i wrzucamy do U1. Teraz losujemy dwie kule z U1. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą to kule czarne?
7 kwi 18:23
iteRacj@: Zastosuj wzór na prawdopodobieństwo całkowite.
7 kwi 18:44
Pytający: Narysuj dobre drzewko (schemat drzewka reprezentuje model prawdopodobieństwa całkowitego) emotka
7 kwi 18:49
iteRacj@: @Pytający czy mógłbyś powiedzieć, czy rozwiązanie w 388050 jest poprawne?
8 kwi 08:15
Itasha: No właśnie problem w tym, że jest to dla mnie trochę za bardzo skomplikowane
8 kwi 18:00
Itasha: Nie wiem jak rozdzielić to, że nie wiadomo jaka kula została wylosowana z urny 1 i została wrzucona do urny 2.
8 kwi 18:01
wredulus_pospolitus: Rozpatrujesz wszystkie możliwe etapy: 1) Czarna −> Czarna −> dwie czarne Czarna −> Biała −> dwie czarne Biała −> Czarna −> dwie czarne Biała −> Biała −> dwie czarne
8 kwi 18:38