Probabilistyka
Asia: W pewnej grupie wiekowej na chorobę wieńcową cierpi 8% mężczyzn i 2% kobiet.
Wylosowano z tej grupy mężczyznę i kobietę, by poddać ich próbie wysiłkowej.
Czułość testu to 65%, a swoistość 85%.
Oblicz dla kobiety i mężczyzny prawdopodobieństwo, że osoba z wynikiem ujemnym jest zdrowa.
24 mar 22:01
Asia: Proszę o pomoc
Asia
25 mar 19:14
ite:
H − zdarzenie polegające na tym, że wylosowana osoba jest chora
Z − wylosowana osoba nie jest chora
U − wynik testu u wylosowanej osoby jest ujemny
D − wynik testu u wylosowanej osoby jest dodatni
P(Z|U) − prawdopodobieństwo, że osoba z wynikiem ujemnym jest zdrowa
P(U|Z) − prawdopodobieństwo, że test da wynik ujemny u osoby zdrowej
P(U|Z) =0,85
P(U|H) − prawdopodobieństwo, że test da wynik ujemny u osoby chorej
P(U|H) = 1−0,65
dla kobiet P(Z)=0,98, P(H)=0,02
| | P(U|Z)*P(Z) | |
P(Z|U)= |
| |
| | P(U|Z)*P(Z)+P(U|H)*P(H) | |
| | 0,85*0,98 | |
P(Z|U)= |
| |
| | 0,85*0,98+(1−0,65)*0,02 | |
czy to rozwiązanie jest prawidłowe ? ?
26 mar 13:05