Kwadrat liczby
123abc: wyjasnij dlaczego liczby:
49, 4 48 9, 4 44 88 9 , 4 444 888 9,....
(spacje dla czytelności schematu powstawania tych liczb)
są kwadratami liczby całkowitej.
Wiem że trzeba tu skorzystac z twierdzenia z dziedziny matematyki dyskretnej
(Każda liczbe naturalna wieksza od 1 mozna zapisac jednoznacznie w postaci
iloczynu liczb pierwszych w pewenej potedze).
czyli tak:
n=2
α2 x 3
α3 x 5
α5 x....x p
αp (α
2,α
3,α
5,...,α
p − potegi)
(α
2,α
3,α
5,...,α
p > 0 i całkowite)
podnosze to do kwadratu i mam:
n
2=2
2α
2 x 3
2α
3 x 5
2α
5 x....x p
2α
p
czyli widze ze kwadrat liczby ma te cechę ze te wykładniki są parzyste.
Jak to formalnie zapisać w zadaniu bo jak by było ze sprawdzić czy jest nieparzysta
to wystarczy tylko znależc potege nieparzystą i wiem ze nie jest.
A tu wiem ze jest(bo o to pytaja, wow geniusz) i mam to udowodnic
tylko nie wiem jak znalezc uniwersalny
sposob zapisu odpowiedzi dla tych wszystkich liczb
6 kwi 17:30
ICSP: 44..4488..889 = 4 + 40 + 400 + ... + 4000..00 + 4 + 40 + 400 + ... + 40..0 + 1 =
| | 1 − 102n | | 1 − 10n | |
= 4 * |
| + 4 * |
| + 1 = |
| | 1 − 10 | | 1 − 10 | |
| | 1 | | 2* 10n + 1 | |
= |
| [ 4 102n + 4 10n + 1] = ( |
| )2 |
| | 9 | | 3 | |
Pozostaje jeszcze tylko jedna rzecz do zrobienia (na poziomie liceum, więc zostawiam).
6 kwi 17:41
123abc: Przecież rozwiązałeś to, pozostaje tylko zapisać wniosek,wiec nie widze potrzeby
robienia jeszcze czegos (ewentualnie dopisac dziedzine n, za która lubili w liceum udupiać),
bardziej od tej licealnej
rzeczy interesuje mnie ten przeskok do tego ułamka
w 2 linijce i skąd się to wzięło ( miesiąc matematyki dyskretnej
nie sprawił że znam wszystkie algorytmy i schematy rozwiązywania takich problemów)
6 kwi 17:52
6 kwi 17:58
123abc: aaaaa to jest ciag geometryczny, dobra nie zauwazyłem, wszystko jasne
Dzięki
6 kwi 18:00
123abc: chociaz nie wszystko skad ty taki madry ze wiesz ze w pierwszym mianowniku jest
2 razy tyle wyrazow
6 kwi 18:02
123abc: dobra chyba wiem, zeby powstaly 8 trzeba 2 razy po 4

czyli na poczatku jak powstaje ten wzor to mamy:
44444444444
a pozniej do polowy z tego trzeba 4 dodac jesli sie nie myle
6 kwi 18:06
ZKS:
Należy jeszcze udowodnić, że liczba 2 • 10n + 1 jest podzielna przez 3, ale z tym raczej nie
będzie problemu.
6 kwi 18:26
123abc: Rzeczywiście, człowiek głupieje i ślepnie przy maratonie z matmą
6 kwi 18:29
ICSP: 444...44888..889
Jak się przyjrzysz to zobaczysz, ze
4 jest dokładnie n
8 jest dokładnie n − 1
9 jest jedna
wiec aby otrzymać swoją liczbę możesz dodać następujące :
44...44 − 2n czwórek
4...4 − n czwórek
1
Są to dwa ciągi geometryczne. Potem to zwykle przekształcenia.
6 kwi 21:03