nierówność
lisek: rozwiąż nierówność −x2+5x>0
4 kwi 18:22
6latek: x(−x+5)>0
teraz potrafisz ?
4 kwi 18:31
lisek: a można tak?
−x
2+5=0 i wtedy delta? kompletnie nie umiem tych nierówności
4 kwi 18:49
4 kwi 18:55
lisek: x1=5/2 i x2=−5/2 ?
4 kwi 19:58
Jerzy:
Czy potrafisz z postaci 18:31 odczytać miejsca zerowe ?
4 kwi 20:01
Eta:
4 kwi 20:02
lisek: delta mi wyszła 5 to jak dalej wtedy to liczyc
4 kwi 20:12
Eta:
Po co Ci ta delta?
−x2+5x>0
−x(x−5)>0
x1=0 x2=5 i parabola "łapkami" do dołu
patrz rys. wyżej
4 kwi 20:14
lisek: aha dobra nie ogarnełam tego, a to takie łatwe boże, dobra dziękuje <3
4 kwi 20:17
ICSP: Tak na marginesie :
Delta wcale nie wychodzi 5.
4 kwi 20:23
Eta:
Δ=25−4*(−1)*0 = 25
4 kwi 20:24