Nierówność kwadratowa
ada.kot: Dla jakich wartości parametru m, ta nierówność jest spełniona przez wszystkie liczby
rzeczywiste?
mx2−(1+m)x+1≥0
2 kwi 19:48
ada.kot: Poprawny wynik to m∊<−2,6>, ale mi niestety wychodzi coś zupełnie innego
Moje warunki to: a>0, Δ≤0 lub a=0
Co robię źle?
2 kwi 19:49
Jerzy:
A skąd warunek m = 0 ?
2 kwi 19:52
PW: Miła moja, a co to jest 'a' w tym zadaniu?
2 kwi 19:53
ada.kot: Współczynnik kierunkowy m
2 kwi 19:54
PW: Aj, współczynnik kierunkowy dla funkcji kwadratowej?
2 kwi 19:56
2 kwi 19:57
Jerzy:
Jaki współczynnik kierunkowy ? To parametr.
2 kwi 19:57
Jerzy:
Przecież dla m = 0 tylko niektóre liczby spełniają tą nierówność.
2 kwi 19:59