geometria
Nerwicaodnauki: W romb ABCD o boku długości 5 wpisano prostokąt PQRS w taki sposób, że boki prostokąta są
równoległe do przekątnych rombu. Oblicz, o ile procent pole prostokąta jest mniejsze od pola
rombu, wiedząc dodatkowo, że krótsza przekątna rombu ma długość 6 a obwód prostokąta jest
równy 14,4
zadanie jest juz rozwiazane, jednak odpowiedz jest 52% a nie powinno byc 48%? bo wychodzi ze
pole prostokąta to 52% pola rombu wiec jest mniejsze o 48%. Dobrze mysle?
1 kwi 17:19
Mila:
Jakie masz pole prostokąta ?
1 kwi 18:49
1 kwi 18:55
Nerwicaodnauki: pole prostokata mi wyszlo 10 2/3, a zadnaie z linka to zupeknie inne, bo rzeba inna metada
obliczyc wiec nie daje mi duzo
1 kwi 19:12
Mila:

|AC|=6,
|OC|=3
2*(2x+2y)=14.4⇔x+y=3.6
1) W DOC: 5
2=3
2+|OD|
2⇔|OD|=4
2)ΔDKR∼ΔRMC⇔
| DK | | y | | 4−y | | y | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔4x+3y=12 i x+y=3.6⇔ |
| x | | MC | | x | | 3−x | |
x=1.2 i y=2.4
3) Boki prostokąta: 2x=2.4 i 2y=4.8
P
▭=2.4*4.8=11.52
24−11.52=12.48 różnica pól
| 12.48 | |
| *100%=0.52*100%=52% |
| 24 | |
====================
1 kwi 20:40