Janek191:

I BD I = 6 ⇒ b = 0,5 I BD I = 3
a = I AB I = I BC I = I CD I = I AD I = 5
L
p = 14,4
0,5 I AC I = c
Z tw. Pitagorasa mamy
c
2 + b
2 = a
2
c
2 = a
2 − b
2 = 5
2 − 3
2 = 16
c =
√16 = 4
Pole rombu
P
r = 0,5*I AC I * I BD I = 0,5*8*6 = 24
=============================
L
p = 2 x + 2y = 14,4 ⇒ x + y = 7,2 ⇒ y = 7,2 − x
oraz
x | | 3 − 0,5*(7,2 − x) | |
| = |
| |
8 | | 3 | |
3 *x = 8*( 0,5 x − 0,6)
3 x = 4 x − 4,8
x = 4,8
=====
y = 7,2 − 4,8 = 2,4
=============
Pole prostokąta
P
p = x*y = 4,8* 2,4 = 11,52
zatem
24 − 11,52 | | 12,48 | |
| = |
| =0,52 = 52 % |
24 | | 24 | |
Odp. Pole prostokąta jest mniejsze o 52 % od pola rombu.
===========================================