Współrzędne wierzchołków trójkąta.
xyz: Punkt A = (− 1,− 7) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego ABC , w którym |AC | = |BC | .
Obie współrzędne wierzchołka B są liczbami dodatnimi. Okrąg wpisany w trójkąt ABC ma
równanie x2 + y2 = 10 . Oblicz współrzędne wierzchołków B i C tego trójkąta.
31 mar 17:49
31 mar 20:55
Mila:

A = (− 1,− 7)
1)
prosta AS:
y=7x
2) prosta AC− styczna do okręgu
s
ac: y=ax+b, −7=−a+b, b=a−7
y=ax+a−7⇔ax−y+a−7=0
3) Odległość S(0,0) od stycznej jest równa r=
√10
|a−7|=
√10*
√a1+1 /
2
a
2−14a+49=10a
2+10
| | 13 | |
9a2+14a−49=0⇔a=−3 lub a= |
| |
| | 9 | |
| | 13 | | 50 | |
s1: y=−3x−10 lub s2: y= |
| x− |
| |
| | 9 | | 9 | |
4) Na prostej s
1 leży punkt C , na prostej s
2 leży punkt B.
AB− podstawa Δrównoramiennego
CD− wysokość Δ opuszczona AB
SD⊥AB (s
2)
prosta SD:
5) Punkt D:
================
Punkt C
============
6) Punkt B:
D jest środkiem AB⇔
| 13 | | −1+xB | | 9 | | −7+yB | |
| = |
| i − |
| = |
| |
| 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
=============
Posprawdzaj rachunki
31 mar 21:22
Eta:
Jak zwykle.... "nadgorliwa"
Mila
31 mar 22:52
D: Skąd wiemy, że AB to y=13/9x−50/9 , a nie ze jest to AC?
28 kwi 19:09