Geometria analityczna
2415: Punkt A = (− 1,− 7) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego ABC , w którym |AC | = |BC | .
Obie współrzędne wierzchołka B są liczbami dodatnimi. Okrąg wpisany w trójkąt ABC ma
równanie x2 + y2 = 10 . Oblicz współrzędne wierzchołków B i C tego trójkąta.
31 mar 14:01
iteRacj@:

|AC| = |BC| ⇒ wysokość CD jest też symetralną boku AB
D=(x
D,y
D) jest środkiem boku AB
D należy do prostej AB stycznej do okręgu
równanie tej stycznej → x*x
D+y*y
D=10 [ podziękowania dla
autorki tego wzoru ]
należy do niej pkt A = (− 1,− 7)
otrzymujemy −1*x
D−7*y
D=10
D również należy do okręgu, więc x
D2+y
D2=10.
| | 9 | |
Rozwiązaniami tego układu równań są x1=1 i x2= |
| . |
| | 5 | |
I tu mam pytanie, czy rzeczywiście są dwa możliwe położenia punktów D i B, czy ja gdzieś
popełniam błąd w obliczeniach?
31 mar 18:17
ABC:
Iteracja nie popełniasz błędu w obliczeniach, gdybyś pomyślała o tym że zamieniając oznaczenia
B z C wszystkie rozważania pozostają w mocy to byś zajarzyła że muszą być dwie styczne
31 mar 18:50
iteRacj@: Myślę, myślę i to w każdą stronę! Ale nie mogę zamienić B z C, bo "Obie współrzędne wierzchołka
B są liczbami dodatnimi." ? ? ?
31 mar 19:02
ABC:
i to jest właśnie dodatkowy warunek który pozwoli ci wyeliminować jedno rozwiązanie
31 mar 19:08
31 mar 19:24
Eta:
31 mar 19:42
ABC:
31 mar 19:42
iteRacj@:
18:17 zgubiłam minusy i zamieniłam nazwy, poprawiam gdyby ktoś chciał z tej odpowiedzi
skorzystać.
| | −9 | |
Rozwiązaniami tego układu równań są yD1=−1 i yD2= |
| . |
| | 5 | |
| | 13 | | −9 | |
Tylko D=( |
| ; |
| ) daje poprawny wynik dla B=(6,2; 3,4) /obie współrzędne dodatnie/. |
| | 5 | | 5 | |
31 mar 19:54