matematykaszkolna.pl
Geometria analityczna 2415: Punkt A = (− 1,− 7) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego ABC , w którym |AC | = |BC | . Obie współrzędne wierzchołka B są liczbami dodatnimi. Okrąg wpisany w trójkąt ABC ma równanie x2 + y2 = 10 . Oblicz współrzędne wierzchołków B i C tego trójkąta.
31 mar 14:01
iteRacj@: rysunek |AC| = |BC| ⇒ wysokość CD jest też symetralną boku AB D=(xD,yD) jest środkiem boku AB
xA+xB 

=xD
2 
yA+yB 

=yD
2 
D należy do prostej AB stycznej do okręgu równanie tej stycznej → x*xD+y*yD=10 [ podziękowania dla autorki tego wzoru ] należy do niej pkt A = (− 1,− 7) otrzymujemy −1*xD−7*yD=10 D również należy do okręgu, więc xD2+yD2=10.
 9 
Rozwiązaniami tego układu równań są x1=1 i x2=

.
 5 
I tu mam pytanie, czy rzeczywiście są dwa możliwe położenia punktów D i B, czy ja gdzieś popełniam błąd w obliczeniach?
31 mar 18:17
ABC: Iteracja nie popełniasz błędu w obliczeniach, gdybyś pomyślała o tym że zamieniając oznaczenia B z C wszystkie rozważania pozostają w mocy to byś zajarzyła że muszą być dwie styczne emotka
31 mar 18:50
iteRacj@: Myślę, myślę i to w każdą stronę! Ale nie mogę zamienić B z C, bo "Obie współrzędne wierzchołka B są liczbami dodatnimi." ? ? ?
31 mar 19:02
ABC: i to jest właśnie dodatkowy warunek który pozwoli ci wyeliminować jedno rozwiązanie
31 mar 19:08
iteRacj@: I wszystko się zgadza! Dziękuję emotkaemotkaemotkaemotkaemotka
31 mar 19:24
Eta: emotka
31 mar 19:42
ABC:
31 mar 19:42
iteRacj@: 18:17 zgubiłam minusy i zamieniłam nazwy, poprawiam gdyby ktoś chciał z tej odpowiedzi skorzystać.
 −9 
Rozwiązaniami tego układu równań są yD1=−1 i yD2=

.
 5 
 13 −9 
Tylko D=(

;

) daje poprawny wynik dla B=(6,2; 3,4) /obie współrzędne dodatnie/.
 5 5 
 1 
Wtedy C=(−4

; 3)
 3 
31 mar 19:54